НОВИНИ

Протест в Брестовица: От чешмите в селото тече кална течност

bnt avatar logo
от БНТ
20:46, 16.01.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Нов протест в пловдивското село Брестовица заради лошото качество на водата. Месеци наред от чешмите там тече кална течност със завишени стойности на манган. От ВиК-Пловдив днес успокоиха протестиращите, че са осигурени средства за решаване на проблема.

До края на месеца междуведомствена комисия трябва да обяви каква е причината за проблемите с водата в Брестовица и какви мерки трябва да бъдат взети. Най-вероятната причина е заблатяване на водното огледало. Заради това и пречистващият филтър, и новата инсталация, която отделя частиците на мангана, не са достатъчни.

Емануела Караманова от сдружение „Живот за Брестовица" заяви: 1600 единици манган при максимално допустими 50, да коментираме ли? Това плащаме като питейна вода, с това не само трябва да си сготвим яденето, с това трябва и да се изперем, с това трябва и да се измием".

"Прането вадим си го от пералнята черно, хвърляме дрехи, купуваме дрехи, а в същото време пак плащаме", каза Костадинка Рашева.

Междувременно над 1400 души са се включили в подписка с искането водата да не се плаща като питейна.

За жителите на Брестовица е осигурена една водоноска, а от чешмите им тече ето това.

"Тъй като знаем, че няма да се изчисти водата от днес за утре - поне да не я плащаме като питейна, у нас вече, че уредите ни са развалени това си е отделен въпрос", заяви Мария Стоянова.

По време на протеста хората получиха уверението, че има готовност за подмяна на водопреносната мрежа и дори за изграждането на нови водоизточници.

"Правителството в лицето на регионалното министерство и благоустройството е гарантирало, че със сигурност ще има средства", заяви инж. Антон Гълъбов - главен инженер на ВиК-Пловдив.

Когато бъде готов, докладът на комисията, ще бъде предаден и на прокуратурата, обяви областният управител Дани Каназирева.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спестовност и доходност: В какво да инвестираме парите си?
Спестовност и доходност: В какво да инвестираме парите си?
Руският посланик Анатолий Макаров с визита в Пловдив
Руският посланик Анатолий Макаров с визита в Пловдив