НОВИНИ

Музикални и танцови дейци получиха уверения, че ще има нов регламент за работата им

bnt avatar logo
от БНТ
20:11, 16.01.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Протест срещу дискриминацията към изкуството проведоха във Варна и в София организациите за любителско изкуство и фитнес, на хореографите, музикалните и танцови дейци.

В подкрепа за исканията им за отваряне на школите и залите се обявиха колегите им от цялата страна. На срещи с министрите на културата и здравеопазването протестиращите получиха уверения, че в края на месеца ще има нов регламент за тяхната работа.

Протест с чадъри и символично освобождаване на изкуството сложи начало на варненския протест.

"Залата вече за втори път през годината я затварят, а това е нашето хоби", каза Атанас Ганчев.

"Танцувам от 10 години с тези хора и последната една година се чувстваме изключително дискриминирани за това, че не можем да танцуваме", споделя Стела Иванова.

Иван Иванов, член на УС на СОЛИ, заяви: Ако този протест не постигне резултати, имаме готовност масово да започнем неподчинение, тоест да започнем да отваряме залите без официално разрешение.

В София протестиращите подредиха народни носии и балетни пачки пред здравното министерство.

Иван Янев - ръководител на танцов клуб, допълни: "Хората, които се занимават с изкуство, са възпрепятствани и се противопоставят спортът и изкуството, което е крайно недопустимо, защото не може да има разлика между това да има провеждане на групови спортове, а пък да няма възможност хората да влязат в залите и да танцуват".

Министрите на здравеопазването и културата се срещнаха с представители на протестиращите. Резултатът - на този етап нова заповед няма, но промяна предстои.

Милена Налбантова - председател на Съюза на организациите за любителско изкуство, заяви: На този етап няма да има нова заповед, но в следващата заповед категорично ще бъде предвидено нашите занятия да бъдат освободени от забрана. Разхлабване на мерките ще има със сигурност от февруари, в момент, в който се докаже, че намалява тази заболеваемост.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е подчертал, че в момента приоритет са здравето и животът на хората. Но обеща да има разхлабване на мерките при спад на заболелите.

Репортери: Светлана Ганчева, Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обратно в басейните заради затворените зали
Обратно в басейните заради затворените зали
Електроенергийната система е готова да поеме потреблението на ток
Електроенергийната система е готова да поеме потреблението на ток