НОВИНИ

Борисов в Разлог: 2,4 млрд. лева са инвестирани в образованието за този мандат

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:51, 16.01.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

От днес се променят част от мерките в страната, които засягат болничните заведения и училищата. Обмисля се и връщане на големите ученици в клас след 31 януари. При посещението си в Разлог днес премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата е предоставила над 1 милиард за социално-икономически мерки в подкрепа на бизнеса и по този начин са запазени 300 000 работни места. Заедно с образователния министър Красимир Вълчев той посети и няколко училища в района, за които са отпуснати средства за модернизация.

Министър-председателят Бойко Борисов отчете: 2,4 милиарда лева са инвестирани в образованието за този мандат.

"Първо двойно увеличение на учителските заплати и изключително много в образователната инфраструктура - саниране на училища, физкултурни салони, зали, компютърни зали", заяви Бойко Борисов.

Премиерът разгледа закупените за обучението и практиката на учениците машини в Разлог. И потвърди добрата новина и за големите ученици.

"На 31-ви, ако така вървим и добре управляваме пандемията и са такива резултатите възнамеряваме по схема, която ще каже министър Вълчев и големите да ги пуснем да учат", каза Борисов.

Видно е, че с тези мерки, с внимание, с дистанция, със спазване на указанията на РЗИ България се движи в сравнение с другите хора невероятно либерален начин.

"Това, което направихте вие с мерките е, че животът не спря. Тука в Банско бизнесът тръгна, има сезон, глътка въздух е за хората, иначе беше много трудно", каза евродепутатът Андрей Новаков.

Министър-председателят посети и основното училище в Добринище, което е получило финансиране за близо 300 000 лв. за ремонт на двора, сградата и нова спортна площадка.

"И сега и училищата харчат по-малко за парно, за ток. Сиреч харчим по-малко енергия", каза Бойко Борисов.

Премиерът разгледа църквата в града, която е в процес на цялостен ремонт и реставрация. Като изтъкна, че правителството е отделило средства за реновиране през последните 6 години на 2070 православни храмове. По време на пандемията хората през цялото време имат вяра - каза премиерът.

"Единствените, които не си затворихме църквите и манастирите е България", заяви министър-председателят.

Премиерът се отби и в училището в Брезница, където с над 600 000 лева са оборудвани кабинети по природни науки, изграден е нов физкултурен салон и нова спортна площадка.

В Дъбница посрещнаха премиера с питка и му показаха новия корпус на училището за 200 000 лв. Борисов посочи училището там като пример за етническа толерантност. А за опонентите си каза:

"Ако дойдат тука, просто може да минат по главната и няма кой да им каже добър ден. Моите опоненти не ги познават".

В Хаджидимово премиерът акцентира, че държавата подпомага всяко едно населено място.

"За София 65 млн. лв. допълнително дадохме за 23 детски градини", допълни Борисов.

Правителството ще помогне за изграждането на физкултурен салон в училището в Хаджидимово.

Репортер: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия спечели щафетата при жените в Оберхоф
Германия спечели щафетата при жените в Оберхоф
Болниците са готови да възстановят плановия прием
Болниците са готови да възстановят плановия прием