Болниците са готови да възстановят плановия прием

от БНТ
18:19, 16.01.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината (бета)

Болниците в страната са в подготовка да се върнат към нормалния си ритъм на работа след заповедта на министъра на здравеопазването за възстановяване на плановия прием. Вече започна дезинфекция на отделенията. Но тъй като разпространението на коронавируса продължава, а е възможно да има и трета вълна, в заповедта се определя и брой на леглата за всяко лечебно заведение, които се пазят за пациенти с COVID-19.

Броят на пациентите с COVID-19 значително намалява. В триажните пунктове на университетската болница „Медика" в Русе през тази седмица само 4 души са потърсили помощ.

Алис Муртезова - административен директор на УМБАЛ "Медика", каза: "В отделението 24 от пациентите са с усложнения и са в COVID реанимацията, а 13 са в отделението за неусложнени пациенти".

А разкритите легла само за неусложнени пациенти са били 101. През това време пациенти с проблеми, които могат да бъдат отложени, трябваше да изчакат.

"По-голяма част от тези легла ние вече ги преструктурирахме отново, направихме пълна дезинфекция на помещенията и на цялото оборудване… Имаме и много пациенти, които идват след ковидни усложнения", допълни Алис Муртезова.

В другата университетска болница в Русе - „Канев", също започна преструктуриране на отделенията. И уверяват, че са взети всички предпазни мерки.

Д-р Огнян Лечев - специалист УНГ каза: "Нашето отделение беше COVID. Мина необходимата дезинфекция за 48 часа и сега работим вече като Ушно отделение. Има много хора, които чакат. И ще им се обадим вече да дойдат да ги плануваме за операция".

С 10-15% намалява и заетостта в COVID отделенията в многопрофилната болница в Ямбол. Затова лекарите са доволни, че могат да се върнат към нормалната си дейност. А директорът на болница очаква да има добра координация с личните лекари, със специалистите от доболничната и болничната помощ, за да се ускори процесът и пациентите, които имат нужда, да получат своевременно грижи.

Д-р Димитър Рунков - директор на МБАЛ „Свети Пантелеймон"-Ямбол, заяви: "Отделения в болницата, имат физическата готовност, имат материалната база. Всички колеги са здрави, слава Богу, с изключение на част от персонала на Ушно отделение, което обаче продължава своята дейност. Така че чакаме си болните".

От болниците гарантират, че при трета вълна на коронавируса имат опита и готовността по най-бързия начин отново да сформират екипите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов в Разлог: 2,4 млрд. лева са инвестирани в образованието за този мандат
Борисов в Разлог: 2,4 млрд. лева са инвестирани в образованието за този мандат
Украйна забрани руския език в сектора на услугите
Украйна забрани руския език в сектора на услугите