Борисов: Големите ученици може да се върнат в клас от 31 януари, ако управляваме добре пандемията

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:19, 16.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
Политика
Слушай новината

Премиерът Бойко Борисов, министърът на образованието Красимир Вълчев и евродепутатът Андрей Новаков посетиха Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог, за да видят как учебното заведение е модернизирано. Премиерът изтъкна, че в рамките на мандата учителските заплати са увеличени двойно и са направени сериозни инвестиции в инфраструктура. Коментира и мерките в борбата с коронавируса.

"Видно е, че с тези мерки, с внимание, с дистанция, със спазване на указанията на РЗИ България се движи в сравнение с другите хора по невероятно либерален начин. На 31-ви, ако така вървим и добре управляваме пандемията и са такива резултатите, възнамеряваме по схема, която ще каже министър Вълчев и големите да ги пуснем да учат", каза министър-председателят Бойко Борисов.

"Това, което направихте вие с мерките, е, че животът не спря. Тук в Банско бизнесът тръгна, има сезон, глътка въздух е за хората, иначе беше много трудно", каза евродепутатът Андрей Новаков.

„Близо милиард вложихме в образователната инфраструктура и още 1,4 милиарда лева за двойното увеличение на учителските заплати в рамките на мандата“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът изтъкна, че с осигурените средства от правителството са санирани стотици училища, обновени са физкултурни салони, зали, модернизирани са компютърни кабинети в цялата страна с цел получаване на модерно европейско образование от българските деца.

По време на посещението си в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог министър-председателят Борисов разгледа напълно обновените със средства от оперативната програма „Региони в растеж“ кабинети. Училището разполага с обзаведени модерни компютърни кабинети, а от миналата година функционира и кабинет с 3D принтер.

Управата на училището показа на премиера закупените за обучението и практиката на учениците машини в гимназията. Сред тях е модерен симулатор за първи гимназиален етап от 8-и и 9-и клас, докато учениците започнат истинската практическа подготовка. От основаването си през 1963 г. до днес училището подготвя кадри изцяло за задоволяване на нуждите на пазара в сферата на селското стопанство.

В рамките на посещението си премиерът Борисов отбеляза, че ако продължат добрите резултати в следствие на прилаганите противоепидемични мерки срещу COVID-19 у нас, от 31 януари т.г. и по-големите ученици ще могат да възобновят присъственото обучение по схема.

По-късно днес министър-председателят Бойко Борисов посети Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Добринище, което е получило финансиране за близо 300 000 лв. за ремонт на двора, сградата и нова спортна площадка. В училището учат 138 ученици. Премиерът разгледа и църквата в града, която е в процес на цялостен ремонт и реставрация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Караянчева: Датата на изборите е неаргументирана, но ГЕРБ ще се съобрази
Караянчева: Датата на изборите е неаргументирана, но ГЕРБ ще се съобрази
След втория импийчмънт на Тръмп - коментар на Елена Поптодорова и Огнян Дъскарев
След втория импийчмънт на Тръмп - коментар на Елена Поптодорова и Огнян Дъскарев