НОВИНИ

След втория импийчмънт на Тръмп - коментар на Елена Поптодорова и Огнян Дъскарев

bnt avatar logo
от БНТ
10:48, 16.01.2021
Чете се за: 02:07 мин.
САЩ
Слушай новината

Този втори импийчмънт на Тръмп е позор. Те не му дадоха нито да се защити, нито адвокат, нямаше обвинение, нямаше свидетели на обвинение. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" журналистът Огнян Дъскарев.

Той каза, че президентът Тръмп е обвинен по един единствен член - подбуждане към бунт, а любопитното е, че в тези 40-50 страници на обвинения няма цитат от Тръмп, в който той да призовава към бунт на Капитолия.

"Това, което се случи, всъщност на 6 януари, около 2:15 следобед, местно време, Тръмп привършва своята 60-минутна реч и той вече е пред Белия дом. В същото това време пред Капитолия, което е на около 20 преки от Белия дом, т.е. това е 1,7 км, започва атаката срещу Капитолия, която беше позор. Няколко души влизат в Капитолия, а в същото време Тръмп не знае, че започва атаката", каза Дъскарев.

По думите на бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова, "ако си главнокомандващ на САЩ и говориш публично и обясняваш: "Тръгвайте, да вървим към Капитолия" и казваш после, че не знаеш, ами значи наистина не ставаш да управляваш държава. Позорът предшества импийчмънта и това е споделено мнение по цял свят.

"Ние имаме вече официални позиции на лидери на Републиканската партия и това е добре, защото всичко това се прехвърля върху самата партия, която не заслужава всичко това", заяви Поптодорова.

Според нея е жалко, че встъпването в длъжност на Байдън съвпада с процедурата по импийчмънт, но демократите не са имали възможност да друг ход.

Гледайте още от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Големите ученици може да се върнат в клас от 31 януари, ако управляваме добре пандемията
Борисов: Големите ученици може да се върнат в клас от 31 януари, ако управляваме добре пандемията
Михаил Миков: Текат процеси на разделение и противопоставяне в БСП
Михаил Миков: Текат процеси на разделение и противопоставяне в БСП