НОВИНИ

Електроенергийната система е готова да поеме потреблението на ток

Николай Минков
от Николай Минков
19:58, 16.01.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

5 селища в община Своге все още са без ток след наводненията. Каква е готовността на електроенергийната система да посрещне завишено потребление заради очакваното рязко падане на температурите в следващите дни. Разполага ли страната ни с достатъчни производствени мощности, които да обезпечат екстремно потребление?

Основният дял от производството на електроенергия към този момент се пада на АЕЦ-Козлодуй - около 38%, 28% от тока у нас се произвежда от трите въглищни централи в Маришкия басейн - американските Контур Глобъл и ЕИЕС и държавната ТЕЦ Марица -Изток 2, 10% от енергията дават вецовете, които заради обилните валежи са пълни могат да работят в интензивен режим. Трите енергодружества - ЧЕЗ, ЕВН и Енергопро, увериха, че аварийните им екипи са в готовност да реагират при аварии по мрежите.

В момента товарът в електроенергийната система е в рамките на нормалното потребление за сезона от 5100 мегавата.

Министърът на енергетиката увери, че електроцентралите работят според утвърдените им графици, няма аварии по мрежите и подстанциите.

Теменужка Петкова заяви: "Електроенергийната система е в абсолютна готовност да посрещне високото потребление. Всички производствени мощности в електроенергийната система на страната са в изправност, работят в нормален режим на работа."

Трите енергодружества, които се грижат за мрежите, са в готовност да реагират при внезапни аварии, възникнала поради ниските температури. От ЕВН, отговарящи за снабдяването на планинските труднодостъпни райони на Южна България, имат готовност и за свикване на кризисен щаб при нужда.

Крум Кьосев - Електроразпределение ЮГ- ЕВН, каза: "Дружеството разполага с над 70 броя аварийни екипи, които са в готовност да реагират при всяка необходимост, като в допълнение могат да мобилизират допълнителен брой групи. Бяха доставени над 50 броя високопроходими автомобил и тежка механизация, специални верижни машини - тип АТВ и тип УТВ, с които нашите аварийни екипи могат да достигат до най-трудно отдалечените места, за да реагират при отстраняването на аварии налице са включително мобилни агрегати там където би имало такава необходимост".

Министърът на енергетиката увери, че при нужда могат да бъдат включени и резервни производствени енергомощности.

"Ако настъпят аварии с някои от мощностите, министърът на енергетиката има право да наложи допълнително задължение към обществото на някои от централите, така че тя да може да осигури допълнително количество ел. енергия", заяви Теменужка Петкова.

При свръхпотребление и невъзможност електроцентралите да произведат нужното количество ток, България има сключени договори за доставка на електричество от съседните държави, увериха от ЕСО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музикални и танцови дейци получиха уверения, че ще има нов регламент за работата им
Музикални и танцови дейци получиха уверения, че ще има нов регламент за работата им
Петърч - след три дни борба с прииждащите води
Петърч - след три дни борба с прииждащите води