НОВИНИ

Вашингтон усилено се готви за клетвата на американския президент

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 16.01.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Фейсбук и Инстаграм отблокираха профилите на американския президент Доналд Тръмп. По-рано беше съобщено, че те ще останат блокирани до края на мандата му.

Навсякъде в Съединените щати се готвят за церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари. БНТ ще ви я покаже на живо в удължено издание на "Още от деня" с водещ Надя Обретенова.

Във Вашингтон усилено се готвят за церемонията след 4 дни. Подготовката включва затваряне на метростанции, ограждения, затваряне на парка пред Капитолия като част от усилията за безопасност.

БНТ със специална програма за клетвата на американския президент

В щатските столици също се вземат засилени мерки за сигурност след сигнали до ФБР за евентуални протести там. Навсякъде се поставят метални ограждения, покриват се прозорци, блокират се улици, монтират се камери. На места е мобилизирана Националната гвардия.

Според вестник Вашингтон пост три дни преди безредиците охраната на Капитолия е знаела, че ще стане цел на протестиращите във Вашингтон. Това сочи вътрешен доклад с данни на разузнаването. Авторите му предупреждават за вариант мишена на насилие от страна на демонстрантите да стане самият Конгрес, както и за въоръжени екстремисти сред протестиращите.

Джо Байдън вече заяви, че не се страхува да положи клетва на открито. Той се фокусира и върху засилването на темповете на имунизация. Целта е през първите му 100 дни в Белия дом да се ваксинират 100 милиона души.

Джо Байдън заяви: "Нашият план е толкова ясен, колкото и смел - да ваксинираме безплатно повече хора, да създадем повече места за имунизация, да мобилизираме повече медицински екипи и да увеличим доставките".

Междувременно министърът на здравеопазването подаде оставка. Алекс Ейзар става третият министър от правителствата на Тръмп, който се оттегля заради щурма на Капитолия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак (Пл) прати Черно море на дъното в класирането
Спартак (Пл) прати Черно море на дъното в класирането
Найджъл Роберта поднови пълноценни тренировки с Левски
Найджъл Роберта поднови пълноценни тренировки с Левски