НОВИНИ

Петя Първанова: За момента няма проблем с нова бежанска вълна

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 16.09.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

"Агенцията за бежанците отговаря за четири териториални поделения, в които се настаняват лица, потърсили международна закрила в нашата държава. Поделенията се намират в София, Харманли, село Баня и Пъстрогор. Заетостта на всичките центрове е 30% и не може да се каже, че има нещо, което да ни притесни в момента". Това заяви в "Денят започва" председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова в отговор на въпрос има ли проблем с нова бежанска вълна.

1560 са чужденците в производство за международна закрила, настанени в центровете. Основно те са от Афганистан, Сирия, Ирак и по няколко човека от други държави, добави тя.

Вълна от Афганистан след последните събития там няма. Лицата, които търсят закрила в България, са такива, които се намират в съседните държави, или такива, които са пребивавали в други държави и сега успяват да стигнат до страната ни, за да потърсят закрила.

По думите ѝ компетентни органи за охрана на границата са Гранична полиция и органите на МВР. Когато лице пресече нелегално границата и това се установи, то се задържа, обясни Първанова. Лица, подали молба за международна закрила, биват настанявани в центровете у нас.

През последните две години търсещи закрила у нас основно са мъже, обясни Петя Първанова. Жените са 5 или 6%, децата до 18 г. - придружени или непридружени, са между 35 и 40%, като тази година няма разлика, отбеляза председателят на Държавната агенция за бежанците.

"57 деца посещават училища, те са заявили желание да се обучават у нас, като те до два-три месеца проговарят български", допълни тя.

Относно издръжката на мигрантите Петя Първанова обясни, че България получава средства под формата на солидарност от ЕС.

"50 на 50 се осигурява финансиране от държавния бюджет и от Фонда "Убежище, миграция и интеграция". За храна, за 30% заетост бюджетът е около 200 000 лева месечно", каза Петя Първанова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец и ЦСКА започват участие в груповата фаза на евротурнирите
Лудогорец и ЦСКА започват участие в груповата фаза на евротурнирите
Пламен Димитров: Новият служебен кабинет трябва да залага политики
Пламен Димитров: Новият служебен кабинет трябва да залага политики