НОВИНИ

Можем да приемем до 100 афганистански бежанци солидарно с Европа

Александър Марков
от Александър Марков
20:24, 18.08.2021
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

До часове още четирима българи ще бъдат евакуирани от летището в Кабул, обяви външният министър Светлан Стоев. До момента 18 българи са поискали да бъдат изтеглени от ислямската република. София ще приюти и един афганистанец, който е сътрудничил на посолството ни две десетилетия. Армията пък е готова да разположи над 1000 военни по българо-турската и гръцката граница при миграционна вълна, обясни министърът на отбраната Георги Панайотов.

Рискът при извеждането на останалите четирима българи в Кабул е тяхното транспортиране до военната част на летището, което е под контрола на американските съюзници.

Проблемът е осигуряването на тяхната безопасност до военната част на летището в Кабул, но мога да Ви кажа, че сме в контакт и се надяваме на положително развитие буквално през следващите 24 часа, каза Светлан Стоев, служебен министър на външните работи.

Петият ни сънародник работи за ООН във военната част на летището.

И с чиято помощ до този момент са изведени останалите български граждани, така че той на този етап е по-целесъобразно да остане на място и това е неговото желание, отколкото да бъде евакуиран в България, допълни вътрешният министър.

Извеждането им е огромен риск заради контрола на талибаните върху Кабул.

Рискът за това, да се стигне до военната част на летището, е изключително голям. Има непрекъснато КПП-та, афганистанските граждани се проверяват, каза министърът.

Ще изтеглим и един афганистанец, служил на посолството ни през последните 21 години.

Имаме едно лице, което през последните 21 години е работило за България, което в последните години е бил служител - преводач, секретар, всичко, което може да си помислите и към което аз смятам, че българската държава има ангажимент да бъде изведено с неговото семейство, допълни министърът.

По линия на европейската солидарност можем да приютим до 100 афганистанци.

Хора, които са работили към Европейската служба за външна дейност и НАТО. Днес на заседание на МС българската държава взе под внимание възможностите и аз запознах членовете на Комисията с това, какво предвиждаме да приемем като афганистански граждани за определен период от време на територията на България, а за някои от тези лица - също така - за предоставяне на статут на бежанец и тяхното пълно интегриране в българското общество.

Паралелно армията е в готовност да разположи сили по границите с Турция и Гърция за охрана при засилена миграционна вълна.

По протежение на българо-турската граница сме готови да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единици бойна техника. Като казвам "единици", разбирайте, че това са въздухоплавателни средства - хеликоптери, дронове, кораби включително за охрана на морската граница, колесни машини, наблюдателни пунктове, каза Георги Панайотов, служебен министър на отбраната.

Към този момент засилен миграционен натиск на самата граница няма, но страната трябва да е в готовност в рамките на общоевропейски подход.

Миграционните вълни могат да бъдат насочени през Иран, през Турция и виждате, че тук вече има само един маршрут за Европа - а именно Балканския път, каза Димитър Гърдев, предс. на Комисията по външни работи.

Решението, според експертите, е да се поддържа диалог с Турция, стъпвайки на базата на Споразумението за миграцията за Сирия от 2016 г.

Евакуираните вече българи от Афганистан са на чужда територия и МВнР е в непрекъснат контакт с тях. Дали ще се приберат у нас, е тяхно решение.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души са задържани при спецакция за наркотици в Бургас
Трима души са задържани при спецакция за наркотици в Бургас
Недостигът на места: В София се строят 12 нови детски градини
Недостигът на места: В София се строят 12 нови детски градини