НОВИНИ

Огънят в Югово е овладян, на места в ниското продължава да гори

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 18.08.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Родопското село Югово вече не е застрашено от пожарите, които бушуват там от седмица. Огънят беше овладян, а този следобед заваля и дъжд. В ниските части обаче продължава да гори. Затова остава нуждата от още доброволци.

Над 170 пожарникари, доброволци, военни и горски служители днес правиха нови просеки, за да остане пожарът далеч от къщите в Югово.

"Пожарът вече не се разраства така, както интензивно гореше в началото. В момента пълзят отделни огнища по деретата, което не представлява непосредствена опасност. Най-важното е, че няма опасност за населените места", заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Премиерът Стефан Янев също увери, че ситуацията е под контрол. Водени са разговори с властите на съседни страни също да помогнат при нужда.

"При неблагоприятно развитие на ситуацията има готовност летателната техника от Българската армия да помогне с потушаване от въздуха. Като в готовност има един хеликоптер и други два са в наличност", допълни служебният премиер Стефан Янев.

Притеснението у хората в Югово обаче остава и призовават още доброволци да ги подкрепят в борбата с огъня.

Продължава гасенето на пожара над родопското село Югово

"Хеликоптерът още към 12.00 часа спря да действа, оттогава насам никакъв хеликоптер не се е повявал, действа се само наземно, правим просеки с резачки, с мотики", сподели доброволецът Халил Бекир.

Днес районът на пожара бе заснет от дрон. Картината от високо ще начертае следващите стъпки за действие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостигът на места: В София се строят 12 нови детски градини
Недостигът на места: В София се строят 12 нови детски градини
Огнище на коронавирус в мигрантския център в Любимец
Огнище на коронавирус в мигрантския център в Любимец