Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Асен Василев: Възможни са нови санкции по "Магнитски"

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:23, 18.08.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Има вероятност да има допълнителни санкции по глобалния закон "Магнитски", заяви служебният министър на финансите Асен Василев.

"Допълнителни санкции означава допълнителни лица, включени в списъка", уточни Василев след заседанието на временната парламентарна комисия в Народното събрание, на която той обясни какви са негативните въздействия върху българската финансово-икономическа система след решението на САЩ.

"Може и да няма, както казах - има вероятност. Не мога да ви подам никаква информация, тъй като американската страна взема тези решения едностранно", уточни Асен Василев.

Пред депутатите от комисията, част от заседанието на която се проведе при закрити врата, финансовият министър обяви, че ще бъде изготвена и предоставена справка за извадените и от списъка на министерството свързани лица.

Асен Василев коментира и предстоящата актуализация на държавния бюджет, която освен заради COVID-19, се налага и заради все по-надигащата се нова мигрантска вълна.

Цвeтoмир и Cтeфaн Нaйдeнoви питат защо са включeни в списъка пo закона "Мaгнитcки"

"Работим активно с Министерството на отбраната и МВР да се прецизират допълнителните разходи. За МВР вече има предвидени допълнителни разходи, те най-вероятно ще бъдат увеличени. Такива трябва да се предвидят и за Министерството на отбраната. Най-удачно е това да се случи между двете четения – да се коригират разходните тавани за двете министерства, за да могат парите да бъдат използвани за кризата, която се задава с бежанците", подчерта Василев и допълни, че все още точната сума не е ясна, тъй като продължават да се правят разчети.

Пеевски е разпитан за санкциите по закона "Магнитски"

Асен Василев припомни още, че в актуализацията на бюджета са заложени избори "2 в 1" за 133 милиона лева. Ако изборите се в отделни дни, средствата биха нараснали с още около 50 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуацията от Кабул продължава: Посланията и лицата на новата власт в Афганистан
Евакуацията от Кабул продължава: Посланията и лицата на новата власт в Афганистан
Борисов: Консултациите при президента са безсмислени
Борисов: Консултациите при президента са безсмислени