НОВИНИ

Дългата ръка на мафията: Съмнения за умишлени палежи в Италия

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 18.08.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Италианските власти проверяват версия за умишлени палежи в южната част на страната. Огнената стихия отне живота на трима души. Повдигнати са обвинения на двама заподозрени. Според разследващите, зад престъплението стоят представители на организирани престъпни групи.

Умишлено прерязване на кабели и осемнадесет изстрела по хеликоптер за гасене на пожари разпалиха съмненията за намеса на мафията край Неапол. Хеликоптерът е прелитал над река Волтурно в областта Кампания, когато по него е открит огън, според диспечерите. Властите в Италия започнаха разследване по случая, но според местните жители присъдите ще са минимални.

Искаме по-големи присъди. Престъпниците трябва да се уплашат. Необходимо е да усетят парещия дъх на правоохранителните органи, каза Нино Насо, кмет на Патерна.

Докато Италия получава първите траншове по Плана за възстановяване след пандемията на ЕС, престъпни организации се надяват да вземат дял от парите. Мафиотски групи инвестират големи суми в компании, които ще получат средства от държавата за залесяване на опожарените райони. И разчитат да получат в замяна терени за строителство.

Пред парламента, министърът за зеления преход - Роберто Чинголани разкри, че близо 70% от пожарите са умишлени.

Жителите на засегнатите местности все още оценяват размера на щетите, но остават категорични, че огънят не е лумнал случайно.

Това са организирани пожари запалени на различни места по едно и също време. Те са подпалени, за да унищожат всичко по пътя си, каза Еманюел Фелтри, фермер.

Огнената стихия на Апенините унищожи близо 120 000 хектара гори. Изпепелени са големи части от национални паркове в южната част на страната. На остров Сицилия бяха задържани двама овчари с обвинения за умишлен палеж.

Европа преживя едно от най-горещите си лета в последното десетилетие. Експерти прогнозират, че за пълното възстановяване на опожарените райони ще са необходими поне 10 години.

Автор: Росен Цаковски

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Образование в пандемия: Каква нова учебна година ни очаква?
Образование в пандемия: Каква нова учебна година ни очаква?
България изтегля едно лице от афганистански произход и неговото семейство
България изтегля едно лице от афганистански произход и неговото семейство