НОВИНИ

"Демократична България" след консултациите: Не може да подкрепим правителство с мандат на БСП

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:46, 18.08.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Ние сме поели ясен ангажимент по тази тема и той се базира на нашето предизборно споразумение. Не може да подкрепим правителство с мандат на БСП. Партиите, извън ГЕРБ и ДПС, ги призоваваме да влезем в диалог и в преговори. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след проведените втори консултации с президента Румен Радев.

"Ние смятаме, че третият мандат трябва да се реализира в рамките на партиите извън ГЕРБ и ДПС, така че да се направи едно правителство, на което да се разчита, че ще направи съдебна реформа, ще започне изчистване на държавата от дълбоките структури на корупцията", каза Иванов.

Той призова партиите извън ГЕРБ и ДПС да влязат в диалог и да намерят работеща формула.

"С оглед на това, че третият мандат е кризисен, той в крайна сметка ще почива на конфигурация, за която никой не е гласувал като такава, той трябва да бъде с ограничено време. Това трябва да е кабинет, който е съставен от неярки партийни фигури и в този смисъл да бъде фокусирам върху едни определени задачи, които трябва да бъдат свършени в определен период. Важно е да има преговори и нормален политически разговори", каза Иванов.

Още преди началото на консултациите президентът Румен Радев заяви с безпокойство:

"Ще бъде крайно безотговорно, ако и този парламент приключи без правителство и актуализиран бюджет. Така служебното ще е с вързани ръце".

От "Демократична България" дойдоха на консултациите с надежда да се открие формулата за съставяне на кабинет. Държавният глава отново изтъкна необходимостта от редовно правителство заради редица предизвикателства.

"ГЕРБ-СДС потвърдиха да върнат мандата. От тук расте и залогът за третия мандат. За да се получи - изисква се диалог и консенсус. Вашата коалиция е активен фактор в диалога. Трябва ли да се промени нещо в подхода за преговорите в НС. Защото остава трети мандат, който ни дели да има или да няма правителство", каза президентът Радев.

От "Демократична България" смятат, че е необходимо да има управление, което да преведе страната поне през зимните месеци. Посочиха като ключови фактори диалогът и взаимните отстъпки.

"Поставихте пръста в раната. Наистина залогът е в третият мандат. Ние не можеше с първия мандат да приемем налагане на мнение. Толкова по-важно е с третия мандат четирите партии извън ГЕРБ и ДПС да излъчим управление, което да осигури първа помощ. Нашата воля е затова. Ключово е "Има такъв народ" да влязат в този диалог", заяви председателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хванаха шофьор на товарен автомобил с над 3,5 промила
Хванаха шофьор на товарен автомобил с над 3,5 промила
Предупреждения за значителни валежи и гръмотевични бури в 14 области
Предупреждения за значителни валежи и гръмотевични бури в 14 области