НОВИНИ

Предупреждения за значителни валежи и гръмотевични бури в 14 области

bnt avatar logo
от БНТ
13:38, 18.08.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Времето
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за поредния опасно горещ ден вчера - 39° в Свищов, 38° в Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Благоевград.

Днес предстои промяна: С умерен, в Дунавската равнина временно силен северозападен вятър, ще продължи да нахлува по-хладен въздух. Температурите ще се понижат съществено и максималните ще са между 29° и 33°, малко по-високи в югоизточните райони; по Черноморието - около 27 - 30°. На много места в Западна и Централна, а вечерта и в Североизточна България, ще превали и прегърми.

Предупреждение за повишена вероятност за интензивни и значителни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки, е в сила в 14 области от страната.

През нощта валежите ще обхванат и Източна България, като по-интензивни ще са в североизточните райони. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина- силен северозападен вятър, който до сутринта ще отслабне.

Утре валежите навсякъде ще спрат и след обяд ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб северозападен, в Източна България - умерен североизточен вятър. Дневните температури още малко ще се понижат и максималните ще бъдат между 26° и 32°.

На морския бряг сутринта на отделни места все още ще превалява, но облачността и там бързо ще намалее и след обяд ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен североизточен вятър.

Максимални температури ще са от 25° до 28°. Температурата на морската вода е 26 - 27°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

В планините ще преобладава слънчево време, с купеста облачност след обяд в Родопите, но само на отделни места там ще превали.

Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Температурите ще се понижат чувствително и максималните в курортите ще са от 16° на Алеко, 21 - 22° в Пампорово и Боровец до 25° в Банско.

Слънчево ще бъде и на Балканите, с повече облаци преди обяд в североизточните райони, а след обяд в планините, но само на отделни места ще превали и прегърми.

Слънчево време ще преобладава и в Южна Европа, както и във Франция.
По-значителна ще е облачността в централните райони на континента и на Британските острови, на места със слаби превалявания. Валежи - временно интензивни и придружени от гръмотевици, ще има в Източна Украйна и в Европейска Русия.

У нас в близките дни ще бъде слънчево, с купеста облачност в следобедните часове, като в петък и събота на отделни места в югозападните и планинските, а в неделя - в източните райони от страната ще превали. Температурите бавно ще се повишават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Демократична България" след консултациите: Не може да подкрепим правителство с мандат на БСП
"Демократична България" след консултациите: Не може да подкрепим правителство с мандат на БСП
България U19 с втора загуба на Европейското по хандбал у нас
България U19 с втора загуба на Европейското по хандбал у нас