НОВИНИ

Получени са нови сигнали за полицейско насилие на миналогодишните протести

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
15:00, 18.08.2021 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Два нови сигнала за полицейско насилие по време на миналогодишните протести са постъпили в Народното събрание. Временната парламентарна комисия по темата ще изслуша двамата пострадали на следващото си заседание. Депутатите от комисията ще търсят и експертиза на разпространения запис зад колоните заради съмнения, че той е манипулиран.

Двата нови сигнала са за вечерта на 2 септември миналата година и са подадени от двама мъже. Единият разказал, че без да участва в агресивни прояви е бил удрян от полицаи и пръскан със спрей. Другият младеж свидетелства, че вече е завел две дела срещу МВР заради задържането си във въпросната вечер.

"Някой му е бръкнал физически с пръсти в очите и са му извадили лещите. Какво налага това? След което изпразнен цял спрей в очите му и в лицето му, той е загубил съзнание, което вече е средна телесна повреда", каза Николай Хаджигенов - председател на комисията за полицейско насилие.

Комисията продължава да търси записи от друга камера на сградата на МС, която да показва от различен ъгъл случилото се зад колоните на десети юли миналата година. Хаджигенов, който е адвокат на пострадали заяви, че липсват части от записа, който бе разпространен.

"Казват, че в очите им е пръскан сълзотворен спрей, след като са били вързани и натрупани на купчини. Всички разказват за това, но не се вижда на записите, което за мен означава, че тези записи са били пипани. Вече имам техническо потвърждение, но това е копие и все пак, т.е. трябва експертиза", каза Николай Хаджигенов - председател на комисията за полицейско насилие.

Парламентът осъди полицейското насилие

Главният прокурор беше поканен в комисията за полицейско насилие, но не се яви. Последва покана - от правната комисия, отново по темата за полицейското насилие. От прокуратурата днес отново се позоваха на решение на Коституционния съд защо парламентът не може да иска доклад от главния прокурор.

"Според решение на Конституционния съд от 6 юни 2017 г. "Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство". Това е единственото и безпротиворечиво тълкуване на конституционните разпоредби. Противното би представлявало нарушение на Конституцията на Република България от страна на главния прокурор и намеса в независимостта на отделните магистрати."

Насилие на протеста през 2020: Показаха неизлъчвани кадри от камери под колоните на МС

Комисията реши да сигнализира правосъдния министър за неявяването на Гешев, но и редица европейски институции за случаите на полицейско насилие. По време на заседанието Николай Хаджигенов определи съобщението на прокуратурата като "обяснение на Конституцията за третокласници" и също цитира Конституцията.

"НС може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона за противодействие на престъпността и реализиране на наказателната практика", каза Николай Хаджигенов - председател на комисията за полицейско насилие.

Бойко Борисов, който беше премиер по време на протестите, заяви, че не е знаел за разпространения в петък запис с полицейско насилие.

"Аз този запис не съм го гледал никога. Ако го бях гледал…. не случайно и отстраних толкова министри. Аз щях лично да отида и да подам сигнал. Как ще бият хора? И то по такъв начин - вързани хора. И да го снимаш и риташ? Това е срамота. Голяма срамота", коментира Бойко Борисов.

Комисията изслуша днес служители на ГДБОП и ДАНС, но тази част от заседанието беше закрита за медии.

От думите на Хаджигенов след него стана ясно, че службите са разработвали протестиращи с всякакви способи - подслушване, следене на електронна кореспонденция, наблюдение. По негови думи целият апарат на службите е бил хвърлен в това.

ВСИЧКИ РЕАКЦИИ СЛЕД ИЗЛЪЧВАНЕТО НА ЗАПИСИТЕ С ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима българи са в американска военна база в Кабул и очакват извеждане от страната
Четирима българи са в американска военна база в Кабул и очакват извеждане от страната
Няма почивка за неуморимия Педри
Няма почивка за неуморимия Педри