НОВИНИ

Образование в пандемия: Каква нова учебна година ни очаква?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:51, 18.08.2021
6263
Чете се за: 05:15 мин.
Още
Слушай новината

Как ще учат децата през новата учебна година? Отговор как ще започне - може да бъде даден едва в началото на септември. Но вече е ясно, че се разработват 4 варианта. Просветният министър каза днес, че, ако попаднем в червена или тъмночервена зона - обучението ще премине онлайн.

Увеличават се заразените ученици: МОН спира подаването на заявки по програмата "Отново заедно"

Тази година училищата ще затварят само в краен случай и на локален принцип - отделно училище, отделен клас. Те ще работят по четири различни варианта, в зависимост от разпространението на COVID-19 - от зелен до тъмночервен. Ако се наложи първи вкъщи ще се върнат най-големите ученици.

В столичното 140-о средно училище са категорични - обучението през новата учебна година трябва да е присъствено.

"Да бъде присъствена за абсолютно всички възрастови групи, тъй като, според цялата учителска гилдия, това е най-добрият вариант. Ако се вземе предвид здравословното състояние, брой заболели - всички сме готови на варианти, каквито трябва да понесем", заяви Мая Зафирова, директор на 140-о СУ.

"Все повече желаем да бъде присъствено, защото училището и не само нашето, които се занимаваме с изкуство, имаме необходимост да работим във физическа среда", допълни Марио Гергинов, заместник-директор на 140-о СУ.

Днес пред парламента проф. Денков заяви, че ще се търси максимално дълго присъствено обучение. В момента, обясни той, със здравното министерство се подготвят насоки, които ще трябва да се спазват.

"Посочените в насоките задължителни и препоръчителни мерки осигуряват условия за преминаване към обучение в електронна среда само в краен случай и най-вече на локален принцип - отделен клас, отделно училище или училища в отделно населено място в съответствие с епидемичната обстановка, спецификата на училището и учениците. Образователни институции в цялата страна ще бъдат затваряни само при крайна необходимост, при тъмночервено ниво на заболеваемост", каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Министърът обясни, че има четири варианта за работа на училищата.

При зеления сценарий - със заболеваемост по ниска от 100 на 100 000 души и при жълтия сценарий - от 100 до 250 заболели на 100 000 души. При заболели деца и учители, отделни паралелки или ученици ще учат електронно. При 15% отсъстващи ученици ще се премине към онлайн обучение за цялото училище. Директорът трябва да направи предложение до министъра.

"Към дистанционното обучение преминават първо учениците от 8-и до 12-и клас, при влошаване на епидемичната ситуация и тези от 5-и до 7-и клас включително, малките деца до 4-ти клас ще учат онлайн в краен случай, при невъзможност обучението да продължи присъствено", уточни министър Николай Денков.

При заболеваемост от 250 до 500 на 100 000 души е червеният сценарий. Училищата работят по график за преминаване към онлайн обучение. Когато заболелите нараснат училището започва да учи онлайн.

Ако заболеваемостта надхвърли 500 на 100 000 души идва и тъмночервеният сценарий - всички ученици ще учат от дистанция. Остава онлайн обучението за тези ученици, чиито родители желаят това. Детските градини също ще се затварят само в краен случай. Остават познатите досега мерки за безопасност - маски в клас, дезинфекция, проветряване.

"Сигурна съм, че всички колеги подготвят сградите, максимално добре дезинфекцирани и почистени, подготвени на 100% за новата учебна година, по въпроса за маските, за разделянето на коридорите, децата свикнаха и не смятам, че това е някакъв проблем", каза още Мая Зафирова.

Накрая министърът обобщи, че едва между 1 - 5 септември ще може да се каже как точно ще започне новата учебна година. Но се очаква на 15 септември България да е в червената или тъмночервената зона и само където е възможно да се започне присъствено обучение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екипът на Димитър Бербатов отговори на БФС със съобщение
Екипът на Димитър Бербатов отговори на БФС със съобщение
Дългата ръка на мафията: Съмнения за умишлени палежи в Италия
Дългата ръка на мафията: Съмнения за умишлени палежи в Италия