Недостигът на места: В София се строят 12 нови детски градини

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:11, 18.08.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

В опит за справяне с недостига на места в детските градини в столичния район "Искър" реновират сградата на 88-ма детска градина в "Дружба 2" и изграждат нов корпус към нея. Той трябва да бъде готов догодина и ще осигури места на около 100 деца.

88-ма градина "Детски рай" в район "Дружба" ще посрещне децата си в обновена сграда през септември. В нея са записани малко над 280 деца, които в момента са разпръснати в други детски градини.

Едновременно със санирането на старата сграда се изгражда и изцяло нова за около 100 деца. Докато завърши строежът ще има ограда, която да разделя ремонтните дейности от забавлението на двора.

"Буферна зона, която ще бъде около оградата, тоест изобщо в близост до оградата децата няма да играят", заяви Мария Йорданова, директор на 88-ма детска градина "Детски рай" в район "Искър".

По данни на Столичната община в район "Искър" не достигат места за 269 деца в яслена група и за 143 в градинска.

"Районът се увеличи през последните години. Не можем да смогнем с компенсирането му. Ние бяхме 2014-2015 година с нулев недостиг. На фона на това през годините от тогава до сега, макар новите корпуси, все пак се получава недостиг и в нашия район", допълни кметът на район "Искър" Ивайло Цеков.

"Много е важно кметовете да работят активно и да не се бавят. Някъде имат обективни проблеми, някъде не намирам обективност в проблемите", каза още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Тя напомни, че в момента в София се строят 12 детски градини, 7 от тях трябва да започнат да приемат деца до края на годината.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Можем да приемем до 100 афганистански бежанци солидарно с Европа
Можем да приемем до 100 афганистански бежанци солидарно с Европа
Огънят в Югово е овладян, на места в ниското продължава да гори
Огънят в Югово е овладян, на места в ниското продължава да гори