НОВИНИ

Петьо Костадинов пред БНТ: Във футбола се преплитат много нездрави интереси и има опасност от хаос (ВИДЕО)

"Популисткото е да се каже, че може да бъде построен нов национален стадион", коментира той

Петьо Костадинов
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 25.02.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Осмият кандидат за президентския пост в Българския футболен съюз Петьо Костадинов гостува в студиото на Арена спорт, където разказа за решението си да участва в предстоящия Конгрес.

"Не аз, а ние решихме, защото сме един разширен екип. Вероятно си спомняте, че преди две години, на 4 март, внесохме доста сериозна обработка, която беше обосновка за концепция. Ние дадохме знанията си, анализа си и той съдържаше осем направления. Става дума за демографска обосновка, икономическа обосновка, професионален футбол - организация на структурите, футболна академия и школи, аматьорски футбол, масов футбол, кадрова политика, медии и обучения. Всеки, който има желание, може да се запознае с всички тях", обясни Костадинов.

Той обясни и как се стигна до решението да се сформира екип, който да работи по предстоящия конгрес.

"Това стана, след като се проведе протеста по време на мача на националния ни отбор с Унгария. Ние сме над 50 човека и работим шеста година съвършено доброволно и дълбаем в проблематиката. Протестът тогава не беше повода, но ни събра да анализираме ситуацията. Във футбола се преплитат твърде много нездрави интереси и съществува опасност от хаос. Никой от нас не е имал детска мечта да стане президент на БФС, но ние сме хора, които сме вътре в системата. Екипът е изключително голям и имаме хора с опит в бизнеса, медийни експерти", заяви той.

Костадинов разказа и за плана си, чието изпълнение завършва през 2030 година.

"Ние сме една група от хора, които се срещаме по научни конференции, аз нямам някаква степен и звание, но участвам в такива и публикувам своите научни доклади, и решихме да се съобразим, защото в Министерството на образованието и науката имаме стратегия, която беше приета, където отново след дълго време, спортът отново е засегнат, що се отнася до усниверситетско и ученическо ниво. То е с хоризонт 30. Изобщо стратегиите и програмите, които се приемат от другите институции са с хоризонт 30", коментира той.

"Ние можем да дадем различни алгоритми за централния бюджет, а не да излизаме пред хоризонта и да твърдим, че държавата ни е длъжна за всичко", заяви Костадинов по темата за бюджета на БФС.

Той коментира и възможността да бъде построен нов национален стадион.

"Популисткото би било, че може, но с оглед бюджета и дефицита в него, съответно очаквания нов дълг, трябва да бъдем много внимателни, когато говорим с институциите, за да не им създаваме стрес. И тук включително можем да им дадем евнтуални решения, алгоритми, макар че в зависимост от това какъв стадион искат да бъде и за какво ще бъде използван. Националният стадион не може да бъде задача на БФС, но това не значи, че не може да си партнираме и да потърсим възможности да подкрепим една такава цел, но целта трябва да са и другите стадиони", каза Костадинов.

Можете да гледате цялото интервю във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Пловдив откри голямо количество канабис в частен имот
Полицията в Пловдив откри голямо количество канабис в частен имот
Филмът "Дахомей" спечели Златна мечка на кинофестивала "Берлинале" (СНИМКИ)
Филмът "Дахомей" спечели Златна мечка на кинофестивала "Берлинале" (СНИМКИ)