НОВИНИ

Пикът на разпространение на COVID-19 у нас се очаква около Великден

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:08, 27.03.2020
5319
Чете се за: 00:57 мин.
Здраве

33 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие. Така общият брой на заразените достигна 276.

До момента в България са направени 6454 теста, от които само в столицата - 4800. Предстои и въвеждането на бързото тестуване, което ще допълни статистиката и така ще се открият случаи на хора, които вече са преболедували без да знаят. А новите градове с открити случаи на коронавирус у нас са Кърджали и Хасково. В Бургас има потвърден случай на тригодишно дете , което го прави и най-малкият доказан пациент.
Най-тежките случаи в момента са в "Пирогов", където има един интубиран пациент и в болницата "Св. Анна" където интубираните са двама - на 75 и 54 години.

Десетократно е увеличен капацитетът на болниците, като всяка една е длъжна да има отделени легла и респиратори за болни от COVID-19.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски - началник на Националния оперативен щаб: Те са 7473 легла, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347, от които 518 са в София, разбирайте това с респиратори. Това не е пълният капацитет на болниците.

9 са вече оздравелите и изписани пациенти в България. Изработени са и препоръки за освобождаване на пациенти в добро състояние, които ще бъдат пускани за домашно лечение, въпреки че не са изчистени от вируса. Те ще престояват под домашна карантина в продължение на 21 дни и след това ще преминават тест за потвърждение, че са изчистени. В момента под домашна карантина са над 6000 българи.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски - началник на Националния оперативен щаб: Обмисляме идеята за препоръка в едно семейство, ако е установено коронавирус инфектиран, да се смята цялото семейство под карантина, тази практика е възприета на много места по света.

Кривата на заболеваемостта в страната в момента е възходяща. Между 10 и 14% е увеличението на случаите всеки ден. Пикът на разпространение на коронавируса у нас се очаква около Великден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Ако държавите от ЕС имат плат, можем да им шием предпазните облекла
Бойко Борисов: Ако държавите от ЕС имат плат, можем да им шием предпазните облекла
Тестовете за заразените у нас ще се правят по три начина
Тестовете за заразените у нас ще се правят по три начина