НОВИНИ

Пикет беше осъден на близо милион долара за расистка обида срещу Хамилтън

пикет беше осъден близо милион долара расистка обида хамилтън
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 25.03.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Трикратният световен шампион във Формула 1 Нелсон Пикет бе осъден да плати 5 милиона бразилски реала (953 хиляди долара) заради расистка обида спрямо пилота на Мерцедес Люис Хамилтън, отправена по време на интервю в края на 2021 година.

Срещу 70-годишния Пикет бе заведено дело от бразилски организации за правата на човека и Националния бразилски ЛГБТ+ Алианс, които искаха бившият пилот да плати 10 млн. реала за нанесени морални щети. В петък бразилски съд е решил, че Пикет трябва да плати половината от тази сума като компенсация, "за да може нашето общество един ден да бъде свободно от такива пагубни действия като расизъм и хомофобия".

След коментарите на Пикет в края на 2021 Хамилтън, който е единственият чернокож пилот във Формула 1, призова да бъде променено подобно "архаично мислене". Впоследствие Пикет, световен шампион през 1981, 1983 и 1987, се извини, но подчерта, че използваната дума се употребява разговорно като синоним на "човек" или "мъж".

„Това, което казах, не беше обмислено и не мога да се защитя, но ще поясня, че използваната дума е такава, която е широко и исторически използвана разговорно в бразилски-португалски като синоним на „мъж“ или „човек“ и никога не е била употребявана с цел обида. Никога не бих използвал думата, за която бях обвинен в някои преводи. Строго осъждам всяко предположение, че думата е била използвана от мен с цел подигравка на пилот заради цвета на кожата му“, каза тогава Пикет, който отправи обидния термин, докато коментира инцидент между Хамилтън и Макс Верстапен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлана Каменова с бронз от Световното първенство по бокс за жени в Индия
Светлана Каменова с бронз от Световното първенство по бокс за жени в Индия
Марк Христов завърши на пето място на турнира по джудо от Големия шлем в Тбилиси
Марк Христов завърши на пето място на турнира по джудо от Големия шлем в Тбилиси