НОВИНИ

Пилотите са имали достатъчно време да катапултират, но нещо е станало, смята бивш военен пилот

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 14.09.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Пилотите са имали достатъчно време да катапултират, но нещо е станало, смята бившият военен пилот капитан Тодор Пенев по повод разбиването на учебно-тренировъчния самолет L-39 вчера на "Граф Игнатиево".

"В този запис, който видяхме, има достатъчно време да катапултират пилотите, нещо е станало и ще го разберем като бъдат разчетени черните кутии. Голям е проблемът близостта със земята и препятствията, разположени на нея. По принцип един такъв полет би трябвало да има план. Нека да видим това дали е направено и дали пилотите са го изпълнили, както е записано в плана. Оттук нататък може да се направи анализ дали това е грешка, удар с птица, много параметри, които биха осветили нещастен случай", каза капитан Пенев в предаването "Говори сега".

На въпрос дали е възможно техническа неизправност на самолета да е довела до фаталния инцидент той отговори:

"Няма стар самолет, има недобре поддържан. Но не бих си помислил, че този самолет не е бил поддържан добре. Това, което би могло да се случи е плюс пилотска грешка в техника на пилотиране да се е случил и отказ на авиационната техника, което теоретично не е изключено."

Според капитан Пенев е рано да се говори са причините за трагедията.

"За причините е твърде рано да говориме, тъй като те са няколко. Едните са непосредствено свързани със самия полет, които са довели до този фатален инцидент. Имам изградена моя версия, но нека да изчакаме резултатите от обективния контрол и проверка. Имам контакти с военни пилоти, знам техните проблеми, знам, че не летят достатъчно, както знаем всички ние. Причините са заложени много отдавна.

"L-39 е следващото поколение след L-29, на който съм летял аз и имам 215 часа на този самолет. Бих казал, че е един изключително добър самолет за обучение, доказал качествата си през годините. Учебно-тренировъчният самолет разполага с широк спектър от възможности - от най-обикновен полет по кръга до изпълнение на въздушни атаки, хвърляне на бомби и др.", допълни капитан Пенев.

От днес е обявен тридневен траур във всички структури на Министерството на отбраната, в градовете Долна Митрополия, Разлог и Лом в памет на загиналите в самолетната катастрофа пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските национали по волейбол научиха групата си за световното през 2025 г във Филипините
Българските национали по волейбол научиха групата си за световното през 2025 г във Филипините
Шарл Льоклер ще стартира за четвъртна поредна година от полпозишън на Гран при на Азербайджан
Шарл Льоклер ще стартира за четвъртна поредна година от полпозишън на Гран при на Азербайджан