НОВИНИ

Пищно шоу с хартиени самолети в Рио де Жанейро

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:32, 23.04.2022
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

Страстта към хартиените самолети събра в Рио де Жанейро хора с различни професии и от различна възраст. Надпреварата за най-бърз самолет и за най-дълъг полет се оказа ожесточена.

Ако досега хартиените ви самолетчета не са достигали целта си или твърде бързо са ставали жертва на земното притегляне, причината е, че правенето, както и хвърлянето им, съвсем не е детска игра.

Изискват се специални умения и техники, обясняват бразилските майстори на хартиени самолетчета.

Самолетът винаги трябва да е добре оформен. Сгъванията трябва да са перфектни. Не бива да има нещо непропорционално, обяснява Педро Крус Каприоти, шампион на Бразилия в категория "Най-дълъг полет".

Рекордът за време, който беше постигнат в Рио де Жанейро, е 7 секунди полет. А най-дългото изминато разстояние беше 40,3 метра.

Самолетчетата за дълги разстояния обикновено са с по-издължен корпус и по-къси криле. А самолетите, които се състезават за време, са с по-широки криле, които им помагат да се задържат по-дълго във въздуха, казва Кайн Сигейра, шампион на Бразилия в категорията "Най-далечен полет".

Към техниките за сгъване добавете и много тренировки, упоритост и търпение.

Победителите в конкурса в Рио де Жанейро ще представят Бразилия на международното състезание в Австрия следващия месец. Там се очакват участници от 62 държави. Надеждите са за нови рекорди и нови летателни модели в хартиен вариант.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
287 са новите случаи на коронавирус за денонощието у нас
287 са новите случаи на коронавирус за денонощието у нас
Опасна тенденция - увеличават се случаите на кражби с подправен ключ
Опасна тенденция - увеличават се случаите на кражби с подправен ключ