НОВИНИ

Пламен Грозданов: Трябва по-справедливо разпределяне на печалбата между производител и търговец

bnt avatar logo
от БНТ
10:05, 18.04.2020
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Зеленчукопроизводителите понасят голям удар в момента, заяви изпълнителният директор на съюза "Произведено в България" Пламен Грозданов в "Денят започва с Георги Любенов". Проблемът е свързан с това, че борсите не работят, второ - кооперативните пазари не работят и това наистина създава проблем. Това е стока, която бързо се разваля.

Пламен Грозданов, изпълнителен директор на съюз "Произведено в България": Има и един друг проблем. Нашите производители нямат хладилни складове, за да може продукцията да издържи поне няколко дни, но това е свързано със стар въпрос, който отдавна не се решава в нашата страна, защото сдружаването, кооперирането все още е едва ли не мръсна дума. Това е огромна грешка във фермерската област.

В другите европейски държави кооперациите са в основата на фермерското производство и там съществува една система на хоризонтално - вертикално коопериране, което значително улеснява фермерите. Първо, в преговорите им с големите търговци, второ с обработката на своята продукция, уточни Грозданов.

Това, че се заговори отново за българските стоки, за защитата на българските потребители е добре. Доколко мярката ще допринесе за рязко вдигане на българското производство се съмнявам, каза още Грозданов.

Пламен Грозданов, изпълнителен директор на съюз "Произведено в България": Ние сега имаме доста български продукти на рафтовете на големите търговски вериги. Нашите притеснения са свързани по-скоро с начина, по който се развиват отношенията между българските производители и доставчици на големите търговски вериги. Ние отдавна водим разговори на тази тема. Преди 5-6 години ние подехме една инициатива за промяна на Закона за защита на конкуренцията. Искахме да въведем понятието "злоупотреба с пазарна сила". Не стигнахме до това. Стигнахме до "злоупотреба с преговорна сила".

Все още обаче в отношенията между големите търговски вериги и българските производители и доставчици има много нерешени проблеми. До голяма степен нещата стават така, както кажат веригите, коментира Грозданов.

Пламен Грозданов, изпълнителен директор на съюз "Произведено в България": Малко са възможностите на производителите да защитят своите интереси. Някои от търговските вериги, да не кажа повечето, след като постигнат договореност с производителите всяка година искат т.нар. "подобряване на условията". Това е между 1,5 - 3% всяка година нови отстъпки. Ако работите 4-5 години с една верига за по 1, 5 -2% стават 20% отстъпки. И когато си отстъпил веднъж 20-25%, се получава една 40% отстъпка от цената, която предлага българският производител.

Големият проблем, според Грозданов, е договорката за цената на българските продукти между производителя и големите търговски вериги.

Пламен Грозданов, изпълнителен директор на съюз "Произведено в България": Като се сложи и надценката, която слага веригата и разгледате как се разпределя - какво отива в джоба на търговеца и какво отива в джоба на производителя, се оказва, че разликата е огромна и е в полза на търговеца. Това е нещото, което ни притеснява. Трябва по-справедливо да се разпределя печалбата, за да може българският производител да инвестира в нова техника, да квалифицира кадри. Не може от крайната цена, която се взема от купувача, 65-70% да отива в търговските вериги, а останалата част в производителя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден от 85-часовата Великденска карантина в Северна Македония
Втори ден от 85-часовата Великденска карантина в Северна Македония
Д-р Ненков: Масовото тестване ще покаже реална картина, ако се прави с PCR-и
Д-р Ненков: Масовото тестване ще покаже реална картина, ако се прави с PCR-и