НОВИНИ

Пламен Константинов: Най-важното е да се класираме за 1/8-финал

Пламен Константинов
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 04.09.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът на националния отбор по волейбол за мъже Пламен Константинов беше видимо разочарован от загубата на България с 1:3 от Хърватия на европейското първенство.

Треньорът ни призна, че противникът е показал класа в двубоя.

„Изпуснахме инициативата. Това стана благодарение на хърватите, които ни натиснаха на начален удар. Това беше проблемът във втория гейм. Дадохме много директни точки на един подреден отбор с добри състезатели. Казах и вчера, че този тим е недооценен от хората, които не са запознати със състава на Хърватия. Имат играчи на най-високо ниво и го показаха. Този мач даваше и за нас, и за тях класиране на осминафиналите. Те го изиграха по-майсторски. Не можахме да отговорим. В третия гейм опитахме да стабилизираме посрещането. Нашата атаката не беше това, което очаквахме. Опитахме да завъртим всички варианти. Имаше и лека умора. Имаше спад в тонуса у някои. Дадох възможност на по-свежи състезатели да влязат и да обърнат. Имахме моменти в четвъртия гейм. Ако бяхме успели при 21:22... Това беше моментът за връщането в гейма и мача. За съжаление загубихме. Трябваше поне до тайбрек да стигнем", коментира Константинов.

Наставникът призна, че възпитаниците му има още какво да учат.

"Концентрацията също се тренира. Имаме такива слабости на тренировки и това се пренася и в мачовете. Концентрацията не е даденост. Тя е нещо сложно и трябва да задържиш вниманието си от началото до края на гейма. Мач след мач информацията натежава върху играчите. До някаква степен е свързано с опит, с игрова система. От тази година сме добавили някои неща, които на моменти ги работят добре, но на други излизат от системата. Трябва да ги връщаме бързо. Това пак е урок. Няма лесен мач. И в нашия поток, и в другия поток, с който се пресичаме, всичко ще се решава до последния момент с изключение на първото място. Не се знае дори как ще се наредят отборите в решетката за преките елиминации. Състезателите трябва да починат физически и психически. Трябва да се възстановим", допълни той.

Бившият волейболен национал се надява тимът ни да избегне Франция, ако продължи напред в турнира.

"Първият етап и най-важен етап е да се класираме на осминафинал. Второто е да избегнем Франция. Ако бяхме стигнали до тайбрек днес, можеше да правим избор. Хърватия има по-опитни играчи от нас. Изиграха професорски мач. Ние не успяхме да отговорим. Техните слабости са повече в центъра на блок, а не в краищата. Това го показаха и с Украйна. Ние не използвахме техните слабости. А ние атакувахме на силните им страни. Трябва да се научим да сме дисциплинирани", добави той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Тодоров: Мерките за конфискуване на автомобили ще имат ефект
Владимир Тодоров: Мерките за конфискуване на автомобили ще имат ефект
Катастрофа затруднява движението на кръговото между "Струма" и главен път Е-79
Катастрофа затруднява движението на кръговото между "Струма" и главен път Е-79