НОВИНИ

Пламен Константинов: Публиката ни е европейският шампион

пламен константинов играхме волейбол високо ниво невъзможно победим франция
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
00:10, 09.09.2023
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Пламен Константинов направи дълъг анализ на представянето на България след отпадането от eвропейското първенство. "Лъвовете" стигнаха до осминафинал, където загубиха от Франция с 0:3 гейма.

"В първия гейм водихме с 2-3 точки и изпуснахме инициативата. Имахме хубави ситуации, в които посрещахме добре. След това французите ни натиснаха, направиха серия и поведоха. Тогава можехме да изравним за 21:21, но нелепа съдийска грешка ни попречи. Това е вторият момент от мача. Лошото е, че първият гейм продължи във втория, когато резултатът стана 8:1. Чак тогава започнахме да играем. Преживявахме първия гейм, а в такива двубои трябва веднага да превключиш, да затвориш страницата. Не го направихме. Имаше моменти, когато се приближавахме в резултата, но те ни пречупваха", сподели бившият капитан на националния отбор.

"В третия гейм ни натежа обстановката. Усещахме, че положението става критично. Истината е, че не можеш да победиш олимпийския шампион с 35 процента атака. Не е реално. Европейският шампион е нашата публика. Беше фантастична във всеки мач. При такива фенове е удоволствие да се играе. Въпросът е, че нашият отбор не беше готов. Още преди първенството каза, че трябва да привикнем към варненската публика. Периодът на адаптация се оказа дълъг. Атмосферата повече ни пречеше, отколкото помагаше. Очаквах това напрежение. Знам какво показват момчетата на тренировки, но не го виждам в мача. Имаме потенциал, който трябва да разкрием. Отрази ни се, че загубихме от средноевропейски отбори. Трябва да се пречупим и да направим крачката напред. В момента и нашето ниво е средноевропейско", добави той.

"Опитах да внеса повече рутина и спокойствие с опитни състезатели. Миксът е работещ. Но за да доближим големите, трябва да разкрием точно този потенциал. Имаше и лошо стечение на обстоятелствата със здравословните проблеми в началото. Загубихме първия мач от Испания, а той беше много важен. Лошо е да стартираш с негативен резултат. Това усложни ситуацията в групата. Двата ни двубоя с топ отборите ни показа, че мястото ни е дотук. Не може така категорично да падаш два пъти пред своя публика. Не е само малшанс. Ниво и игра е. Трябва да стигнем тяхното ниво и на клубно, и на национално равнище", заяви специалистът .

"Олимпийската квалификация е част от цикъла. Генерални катаклизми е безсмислено да се правят. Няма да донесе полза, ако сега извикаме млади. Ще има козметични промени състава. След това вече трябва дългосрочна стратегия и планиране. Трябва да се подмлади отборът и той да трупа опит. Да пише сам своята история, а не да гледа в миналото и предишните поколения", каза още наставникът.

"Не съм разговаря със Салпаров. За олимпийската квалификация разчитам на тези, които в момента са тук. За седмица или месец не можем да произведем хора на някои постове. След такива емоционални мачове понякога се взимат прибързани решения. Аз разчитам на Теди. Шансовете ни на квалификацията са малки", завърши Пламен Константинов.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теодор Салпаров и Георги Братоев се оттеглиха от националния отбор на България по волейбол
Теодор Салпаров и Георги Братоев се оттеглиха от националния отбор на България по волейбол
Силвестър Сталоун предложи на шега боксов мач на папа Франциск
Силвестър Сталоун предложи на шега боксов мач на папа Франциск