НОВИНИ

"Площадът на героите" в Грузия бе блокиран от протести и скандирания "Не на Русия"

За пореден ден хиляди демонстранти се обявиха срещу закона за "чуждестранните агенти"

площадът героите грузия блокиран протести скандирания русия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:29, 02.05.2024
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди демонстранти блокираха днес ключово кръстовище в грузинската столица Тбилиси на фона на продължаващите протести в страната срещу закона за "чуждестранните агенти", предаде Ройтерс.

Те блокираха "Площада на героите", през който преминава по-голямата част от трафика в града.

Грузинският парламент вчера одобри на второ четене законопроекта за "чуждестранните агенти", за който критиците твърдят, че е бил вдъхновен от Кремъл. Законопроектът, който предвижда организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да трябва да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние, предизвика политическа криза в кавказката страна.

За разлика от предишните дни протестите се състояха на две различни места - пред парламента, където е традиционното място за демонстрации, и на "Площада на героите", където има паметник в памет на грузинските войници, загинали в сражения.

Демонстрантите блокираха пътя, водещ към площада, а полицията арестува няколко от тях и използва лютив спрей, както и вчера. В знак на солидарност с арестуваните демонстрантите пред парламента се отправиха към площада.

Протестиращите скандираха "Не на Русия!" и носеха плакати с ликовете на депутати от управляващата партия "Грузинска мечта", на които пише "предатели".

Критиците на законопроекта, който бе разкритикуван и от ЕС и САЩ, смятат, че той ще попречи на амбициите на бившата съветска република да се присъедини към ЕС. Те обвиняват "Грузинска мечта", че изпълнява целите на Русия.

"Всички сме заедно, за да покажем на марионетките на Кремъл, че няма да приемем правителство, което върви срещу волята на грузинския народ", заяви един от протестиращите.

През последните дни десетки хиляди демонстранти се събират пред парламента, за да протестират срещу закона. Във вторник полицията разпръсна тълпата със сълзотворен газ и гумени куршуми и извърши около шестдесет ареста.

Грузинското правителство уверява, че целта на законопроекта е да бъдат принудени организациите да демонстрират по-голяма прозрачност по отношение на финансирането си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министрите на новия сръбски парламент положиха клетви
Министрите на новия сръбски парламент положиха клетви
Валентина Георгиева се класира с трети резултат за финала на прескок на европейското първенство по спортна гимнастика в Римини
Валентина Георгиева се класира с трети резултат за финала на прескок на европейското първенство по спортна гимнастика в Римини