НОВИНИ

Пловдив има готовност за увеличаване на леглата за болни от COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 26.07.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
пловдив готовност увеличаване леглата болни covid
Слушай новината

Готовност за увеличаване леглата за болни от COVID-19, ако се стигне до завишаване на заболеваемостта и възобновяване на ограничителните противоепидемични мерки заявиха участниците в Областния оперативен щаб в Пловдив.

В момента легловата база се поддържа на минимални нива, съобщи директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева - Манчева. На срещата участваха директори и представители на болници, Спешна помощ, РЗИ, Областна дирекция на МВР, ДАНС, Инспекцията по труда, БАБХ, РУО, Българския лекарски съюз и директорът на дирекция „Здравеопазване“ в община – Пловдив д-р Калин Калинов.

Областният щаб бе свикан по заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в изпълнение на Решение на Министерски съвет за приемане на Национален оперативен план за справяне с COVID-пандемията.

Областният оперативен щаб има готовност за заседание веднага при вдигане на нивата на заболеваемост, за да осъществи адекватна реакция на ситуацията. При заболеваемост от 100 на 100 000 души (оранжева зона) ще бъде предприето първото увеличаване на леглата в болниците. Половината болници в Пловдивска област са със закрити ковид отделения, но имат готовност да ги възстановят след разпореждане.

„Засега ситуацията е спокойна. От 290 легла за COVID-19, 50 са заети. По-малко от 20 болни са на интензивно лечение и под 10 са интубираните“, уточни областният управител Ангел Стоев.

От щаба още веднъж обърнаха внимание на бавните темпове на ваксинация у нас. Ще се активизира работата на подвижните екипи за имунизация, така че да се стигне до хората в малки населени места и фирми.

Лекарите поставиха и въпроса за обезпечаването на болниците с лекарства срещу COVID-19, лични предпазни средства и дезинфектанти, които намаляват.

От Областна администрация поеха инициативата да сигнализират Министерски съвет да бъдат освободени от данък „дарение“ лекарствата и консумативите за COVID-19, които се предоставят на лечебните заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова: ГЕРБ-СДС остават категорична опозиция
Десислава Атанасова: ГЕРБ-СДС остават категорична опозиция
Седем двойки близнаци ще се състезават в Токио
Седем двойки близнаци ще се състезават в Токио