НОВИНИ

Пловдив става регионален център за спешната медицинска помощ по въздух

пловдив става регионален център спешната медицинска помощ въздух
bnt avatar logo
от БНТ
16:33, 09.08.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Пловдив става регионален център за спешната медицинска помощ по въздух, съобщи служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, след като откри десетото вертолетно летище в страната. В града ще бъде изградена една от шестте оперативни бази, която ще покрива голяма част от Южна България.

"Всичко това показва, че постепенно системата HEMS започва да постига своята ефективност. По-добрите медицински услуги, които ще се предлагат с откриването на болничното летище ще повлияе положително върху качеството на живот и инвестициите в региона", отбеляза министър Гвоздейков.

Преди откриването на хеликоптерното летище към УМБАЛ "Свети Георги" на площадката кацна първият български медицински вертолет. Изчакваше го линейка, която демонстрира как ще бъдат транспортиран пациент, ако има такъв. Гвоздейков подчерта, че след като медицинският хеликоптер влезе в експлоатация са извършени множество мисии, които са помогнали за спасяването на човешки животи.

До мястото, където се намира новото вертолетно летище се строи многоетажен паркинг с хеликоптерна площадка. Инвестиционният проект за паркинга е за близо 20 милиона лева. След като бъде построен паркингът, най-голямата университетска болница на Балканите ще разполага с две вертолетни площадки, на които ще могат да кацат едновременно два хеликоптера, поясниха от здравното заведение.

Освен в Пловдив регистрирани болнични летища, отговарящи на европейските изисквания за HEMS, има в София, Варна, Панагюрище, Русе, Велико Търново, Монтана и на АМ "Струма" при тунел "Железница", като в София площадките са три, а в останалите градове по една.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Михалев не успя да се класира за финала на олимпийското състезание по модерен петобой
Тодор Михалев не успя да се класира за финала на олимпийското състезание по модерен петобой