НОВИНИ

Пловдивска област вече е извън червената зона, намаляват леглата в ковид отделенията

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
14:46, 20.01.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Да се намалят леглата за лечение на COVID-19 в Пловдив и областта реши Медицинският щаб на заседание при областния управител Дани Каназирева. Според решението терапевтичните легла за ковид пациенти се намаляват от 1056 на 687. За интензивно лечение се редуцират от 103 на 85.

Основание за това е, че област Пловдив излезе от червената зона, заболеваемостта към днешна дата е 106,5 на 100 000, като за периода от 14 януари се запазва под 120 на 100 000 души. През последния месец се наблюдава значително намаляване на хоспитализациите и повикванията към Спешна помощ.

"Организацията в лечебните заведения е добра. На този етап остават ковид легла в 20-те болници, както и предвидените за пациенти, хоспитализирани само от Спешна помощ - от 99 на брой, те ще останат 51. Не искам да поемаме никакви рискове, нито да се успокояваме прекалено", подчерта Дани Каназирева.

Тя допълни, че по тази причина решението е леглата да се намалят до степен, в която ако има ново покачване на случаите, за часове да се възстановят.

"Отделно от това решихме да не се редуцират прекалено интензивните легла, защото и да намаляват общо случаите, процентът на болните с усложнения не се променя", подчерта областният управител.

В момента на интензивно лечение са 36 болни, от които 21 са интубирани.

За да се гарантира лечението в областта, се запазват и ковид отделенията в 4-те болници - Карлово, Раковски, Първомай и Асеновград. В тях леглата се намаляват от 171 на 137.

"Целият Медицински щаб се надяваме ситуацията да остане такава, каквато е в момента и заболеваемостта да продължи да спада. Така постепенно ще се възобнови лечебната дейност в отделенията, трансформирани в ковид. Здравната система получи глътка въздух и в момента го няма огромния натиск, какъвто беше през ноември и началото на декември. Най-важно е обаче, всеки един човек да има отговорност първо към собственото си здраве и на второ място, спазвайки мерките, да пази като себе си, така и другите, призова Каназирева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГДБОП задържа двама мъже, споделяли в интернет материали с експлоатация на деца
ГДБОП задържа двама мъже, споделяли в интернет материали с експлоатация на деца
Засега няма причини да се отменят изпитите след 4-ти и 10-и клас
Засега няма причини да се отменят изпитите след 4-ти и 10-и клас