НОВИНИ

Пловдивският митрополит Николай призова възрастните хора да не посещават литургиите

пловдивският митрополит николай призова възрастните хора посещават литургиите
bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 19.03.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Общество

Пловдивският митрополит Николай призова да се спази апелът на властите за избягване на струпване на хора и апелира към миряните и особено към възрастните хора да не посещават литургиите в храмовете. Той обяви, че нито една църква няма да бъде затворена и богослуженията ще се провеждат, но при „максимална осторожност“. Митрополит Николай се обърна и към светската власт да не се допусне „насилствено“ затваряне на храмове. Ръководителят на пловдивската митрополия припомни, че всяка вечер в 21 часа камбаните на всички църкви в епархията бият, за да призоват вярващите да отправят молитвите си към Бога в този час.

Ето и откъс от обръщението на митрополит Николай:

„Иисус Христос е казал: „Отдайте кесаревото кесарю, а Божието Богу!” (Марк. 12:17; Лк. 20:25).

Щом кесарят, тоест светската власт, казва хората да не се струпват на едно място, щом лекарите казват хората да не се струпват в множество на едно място, то ние трябва да ги послушаме.

Ето защо, с дадената ми от Бога архиерейска власт освобождавам всички верни на Църквата православни християни в Богодаруваната ми Пловдивска епархия от задължението да присъстват физически на обществените богослужения в храмовете за срока на обявеното в държавата извънредно положение. Но, не мога да им отнема правото, ако те желаят да присъстват, и никой няма да бъде върнат. Защото, казва Христос: „който дохожда при Мене, няма да го изпъдя вън“ (Ин.6:37). Като молбата ми е особено настойчива към нашите по-възрастни мирянки и миряни, да се въздържат да идват на църква, освен в случай на крайна необходимост. А дошлите в храма да спазват установената от здравните власти дистанция един от друг.“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН разработват математически модел за прогноза на заразяването с коронавирус
БАН разработват математически модел за прогноза на заразяването с коронавирус
Усилена дезинфекция в Благоевград
Усилена дезинфекция в Благоевград