НОВИНИ

Плуването в река Сена по време на Париж 2024 остава под въпрос

Организаторите са подготвили резервен вариант извън френската столица, ако качеството на водата продължава да не е на ниво.

надпреварите триатлона париж 2024 въпрос заради качеството водата река сена
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
11:31, 05.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Плувният маратон на Олимпийските игри в Париж може да се проведе извън френската столица, ако река Сена не е годна за плуване, заявиха организаторите, цитирани от Ройтерс.

"Правилата на Международната федерация по триатлон позволяват събитието да премине в дуатлон. Въпреки това, за да гарантираме, че плувният маратон ще се проведе и след като възможностите ни за отлагане на датата са изчерпани, решихме да имаме резервен вариант с Вер-сюр-Марн", заявиха говорители на Париж 2024 пред агенцията.

"Последната дестинация ще приеме състезанията по гребане и кану-каяк, като има всичко необходимо да бъде домакин и на плуването", добавиха те.

Качеството на водата на река Сена се подобри, показват данните три седмици преди началото на Игрите. Последните изследвания показват, че концентрацията на ентерококи и Е-коки са били под изискваните норми в шест от девет дни между 24 юни и 2 юли. Нивото зависи от дъждовете, температутерата на водата и други фактори. С хубавото време в Париж се очаква качеството на водата на Сена да остане добро.

Френската столица работи за пречистването на Сена, за да може хората да плуват в реката отново, както е било по време на Олимпийските игри в града през 1900 година.

Кметът на Париж Ан Идалго, която е лице на кампанията за почистване на Сена, отложи плуването си в реката миналия месец заради незадоволителното качество на водата. Тя заяви, че това може да се случи след втория тур на изборите във Франция, който ще се състои тази неделя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето отчитат лекари
Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето отчитат лекари
Лион обяви трансфера на левия бек Абнер Винисиус от Реал Бетис
Лион обяви трансфера на левия бек Абнер Винисиус от Реал Бетис