НОВИНИ

По 17 000 лв. получиха жителите на Воден, чиито домове изгоряха през лятото

За какво обаче стигат тези пари?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Иван Янев
12:21, 15.10.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

3 месеца след пожарите в ямболското село Воден бяха разпределени събраните парични дарения на постадалите. Общинските съветници в Болярово решиха всички, които останаха без основни жилища след пожара, да получат по 17 000 лева.

Домът на Златка Янева изгоря напълно при пожара през юли. Оттогава семейството ѝ живее във фургон и няма възможност да си изгради нов дом. Затова разчита на помощ.

"Тези 17 000 лв. доникъде няма да стигнат. С тях не можем да си купим керемиди, като ли да се построи и къща", каза Златка Янева.

Със Златка отиваме в строителен магазин в Елхово, където тя се срещна със собственик на строителна фирма, за да попита какво може да купи с дарените средства, тъй като те могат да се използват единствено за изграждане на къща

"Със 17 000 лв. - един покрив, ако не е повече от 80 квадрата", обясни Живко Гангов.

Хората, останали без дом, казват, че не могат да изкарат зимата във фургони. Затова се надяват да получат и помощ от държавата.

"Ако има държава в тази мила България, да вземат някакви мерки, да дадат 400 000 лв. и да построят на селото изгорелите къщи. Не на година да има по два пъти избори и да се дават 300 милиона лева, да отиват на вятъра".

Хората, които останаха без дом, ще получат подкрепа както от община Болярово,т ака и от държавата, каза кметът на Болярово. Изготвени са пазарни оценки на къщите, а средствата ще бъдат изплатени от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

"Ние сме изпратили всички досиета и оценките, които бяха направени на 13-те изгорели къщи. Сумата, която трябва да получат пострадалите, е 672 303 лв., която ще бъде ползвана основно за възстановяване на къщите. Ние в момента подготвяме техническата документация за всички тези домове, за да може главният архитект да издаде строително разрешение", каза Христо Христов - кмет на община Болярово.

От общината чрез фирми са обезпечили и изграждането на фундаментите на новите къщи. Остава отворена и дарителската сметка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Технически проблем провали изпита на хиляди деветокласници във втория ден на онлайн теста по природни науки
Технически проблем провали изпита на хиляди деветокласници във втория ден на онлайн теста по природни науки