НОВИНИ

По пътя към Антарктида (Снимки)

пътя антарктида снимки
bnt avatar logo
от БНТ
10:32, 05.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
Галерия
Слушай новината

На 27 декември в 14.00 ч. научноизследователският военен кораб "Св. св. Кирил и Методий" отплава към Антарктида.

Той всъщност е плаваща лаборатория, на която българските учени ще изследват водите около българския остров Ливингстън. Корабът превозва и важен товар и техника за базата и за дооборудването на местната ни лаборатория.

Споделете пътуването с фоторепортажа на Мария Чернева, която е част от екипа на БНТ на борда на кораба "Св. св. Кирил и Методий". Четете кореспонденциите ѝ ТУК

Снимки: Мария Чернева

5 януари: Научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" акостира на пристанището в Картахена, Испания, което е военноморска база. Тук корабът ще зареди с гориво, вода и провизии; ще натовари и два контейнера, които ще достави в испанските бази на остров Ливингстън и Дисепшън. Корабът ще остане на пристанището до 7 януари.

5 януари: Във водите на Средиземно море на около 5 мили от испанския бряг полярният ни кораб се натъкна на лодка, която най-вероятно е използвана от мигранти. В лодката бяха открити дрехи, празни туби за гориво, остатъци от храна, опаковка на арабски от прясно мляко.

1 януари: Ако първият ден е определящ за предстоящата година, то тя трябва да е слънчева и безоблачна. И въпреки че корабът я посрещна със скромно тържество, екипажът си направи големи подаръци.

31 декември: Корабът излиза от гръцки води, но в полунощ ще е в средата на Йонийско море - в международни или ничии води.

29 декември: Корабът изчаква реда си, за да премине през пролива Дарданелите

Историята на кораба, който ще осъществи 31-вата българска полярна мисия

28 декември: Научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" е на котва на изхода на Босфора. В момента корабът се зарежда с гориво, като пълненето на резервоарите ще отнеме над 4 часа. По предварителна заявка корабът трябваше да заеме котвена стоянка още в 10.00 ч. сутринта, но по неясни причини се наложи да изчака повече от 7 часа, докато баржата или цистерна успее за приближи и да подаде газьол. Закъснението в графика не попречи на обучителните и тренировъчни занятия на курсантите от Висшето военноморско училище.

27 декември: Научноизследователският военен кораб "Св. св. Кирил и Методий" отплава към Антарктида

КАДРИ С ДРОН: Корабът "Св. св. Кирил и Методий" се отправи на полярната си експедиция

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" предлагат промени в Закона за националната сигурност
"Възраждане" предлагат промени в Закона за националната сигурност
Митничари откриха недекларирана валута за над един милион лева на Дунав мост (СНИМКИ)
Митничари откриха недекларирана валута за над един милион лева на Дунав мост (СНИМКИ)