НОВИНИ

По пътя към Рилските езера - спазва ли се забраната за преминаване на джипове?

bnt avatar logo
от БНТ
10:15, 24.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

През последните дни джипове не са влизали на територията на Национален парк "Рила" в посока Седемте Рилски езера. Това заявиха от администрацията на парка. Няколко високопроходими превозни средства са били спирани на 17-и стълб от лифта, преди да навлязат в защитената зона. Служители на парка и полицията ще следят за нерегламентирано превозване на туристи с джипове.

От началото на годината са съставени 6 акта за незаконно навлизане в територията на парк "Рила". Глобите обаче се оказват трудни са събиране, уточниха от Националния парк.

"От 2011 година наказателните постановления се изпращат за принудително събиране на НАП, има и една малка част събираемост от тях", каза Стефан Кирилов.

От дирекцията на парка твърдят, че няма как да се ограничи броят на хилядите туристи, които се отправят към езерата. Изследванията показват, че няма нарушения във физикохимичния състав на водата в езерата.

"Големият брой туристи предизвикват ерозия, тази ерозия може да възпрепятства, ако туристите преминават само по маркираните и регламентирани туристически пътеки и не се отклоняват от тях, тъй като е възможно отъпкването на тревната растителност на редки, ендемични видове растения. Отклонявайки се от маршрута те отиват до брега на езерата, където също могат да предизвикат някакво въздействие", каза Стефан Кирилов, Национален парк "Рила".

От парка казаха още, че са възобновили реколтивация на съществуващите туристически пътеки в района с цел опазване на природата. На подстъпите към парка ще има охрана до средата на септември.

Репортер: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Масово посрещане на Иван Гешев" с искане за оставката му
"Масово посрещане на Иван Гешев" с искане за оставката му
Робърт Левандовски с няколко измумителни постижения
Робърт Левандовски с няколко измумителни постижения