Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Джипове качват туристи на Седемте рилски езера, въпреки забраната (обзор)

от БНТ
20:05, 22.08.2020
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Все още джипове превозват туристи по пътя към хижа "Седемте рилски езера". Това видя наш екип днес. На 13 август министърът на околната среда и водите Емил Димитров забрани със заповед извозването на туристи с високопроходими автомобили до езерата.

Препълнено с туристи беше днес тук, на начална станция на лифта за Седемте рилски езера. Наши зрители сигнализираха, че при качването на лифта са били спирани и им е предлагано превоз с джип до езерата срещу 15 лева. Така се оказва, че на практика забраната на екоминистъра не се спазва и високопроходимите автомобили продължават да се движат почти до езерата, както беше в продължение на години.

От услугите им се възползват предимно туристи, които искат да си спестят дългото чакане, за да се качат на лифта. Освен, че застрашават екоравновесието в района, джиповете пречат и на хората, които са решили да стигнат пеша до Седемте рилски езера.

Тази сутрин потокът от желаещи да посетят езерата бе огромен. Опашката пред касата на лифта от "Пионерска" до хижа „Седемте рилски езера" се извиваше чак до паркинга. Младежи, стоящи отстрани, предлагаха на чакащите да се качат с джип. На пътя, водещ към езерата, бе поставена бариера, охранявана от полицейски автомобил.

Джиповете обаче поемаха по обиколни пътища и отново изминаваха разстоянието до границата с Национален парк „Рила", която е малко преди хижата. Там пазят служители от "Паркова охрана". От дирекцията на парка казаха, че е издадено разрешително само за един високопроходим автомобил.

Д-р Стефан Кирилов, гл.експерт в Дирекция „Национален парк Рила": „До 24-и този месец август - за извозване на материали и посуда във връзка с приключващия лагер на общество „Бяло братство" - България. Други джипове не се допускат."

Представители на Бялото братство днес събираха багажа си и се изтегляха от района на старата хижа „Рилски езера", до Рибното езеро.

Те извозваха с коне и събраните от тях отпадъци.

"Това е нашата природа, това е нашето богатство, това е нашата красота неизмерима и ние трябва да я съхраним", заяви Илонка Джалева.

Конете с товара слизаха до лифта, където ги чакаше джипът с издаденото разрешително.

Д-р Стефан Кирилов, гл.експерт в Дирекция „Национален парк Рила": Почистват района, след което се предава с приемо-предавателен протокол между дирекция „Национален парк Рила" и общество „Бяло Братство" -България.

За да не се допускат джипове на защитената територия на парка, са командировани служители и от други места, каза още Кирилов. В района имаше туристи от различни места.

"Който не е посетил Седемте рилски езера, няма представа от красотите на държавата ни", споделя Георги Георгиев.

"Днес тотално съм изненадан. Днес е голямо стълпотворение", смята Данчо Филипов.

Дейностите по рекултивацията на регламентираните туристически пътеки в района вероятно ще бъдат възобновени след седмица ,когато се очаква да намалее туристическият поток.

Репортери: Йорданка Бакалска, Николай Янев

Снимки: Йоана Христова, Кирил Грозданов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев: Пътят към конституционни промени минава през оставка на правителството
Президентът Радев: Пътят към конституционни промени минава през оставка на правителството
45-и ден на протести в София
45-и ден на протести в София