НОВИНИ

Лукашенко изпрати войски да пазят западната граница на Беларус

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова , Източник: БГНЕС
17:49, 22.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

В Беларус конфликтът между власт и опозиция не стихва. Кандидатката за президент Светлана Тихановска обяви, че народът повече няма да позволи предишното отношение от страна на Александър Лукашенко, а той рано или късно ще трябва да напусне поста. В същото време държавният глава коментира, че събитията в страната се развиват по сценария на цветните революции с намесата на външни сили.

Не съм политик, но сега това е моята мисия и нямам право да се откажа, трябва да продължа - каза в интервю за Ройтерс Светлана Тихановска, която се намира в Литва заедно с децата си.

Светлана Тихановска, опозиционен лидер: "Аз съм в безопасност тук, но хората, които гласуваха за мен, които останаха в Беларус, които демонстрират и стачкуват, те се нуждаят от мен като символ, нуждаят се от личността, за която гласуваха. Не мога да предам моя народ сега, дори и да не искам да участвам по много причини, трябва да го направя и ще го направя!"

Опозиционерката сподели, че е разговаряла по телефона с лидерите на Канада, Съединените щати, Великобритания, Германия, Полша, балтийските страни. Помолила ги е да уважават суверенитета на страната й. Разговор с руския президент Путин не е имала.

В същото време Александър Лукашенко посети военния полигон в района на град Гродно, близо до границите с Полша и Литва. Той е инструктирал военните да вземат възможно най- твърди мерки за защита на териториалната цялост на страната.

Александър Лукашенко, президент на Беларус: "Както очаквахме, всичко се развива по сценария на "цветните революции" с разклащане на вътрешнополитическата ситуация в страната. Но тук особеното и характерното е, че е въвлечен външен фактор".

Лукашенко обвини Запада във военна подкрепа за опозицията в страната.

Александър Лукашенко, президент на Беларус: "Военната подкрепа е видима - силите на НАТО се придвижват към границите на нашата страна. Целта е да изтеглят тук "нов" президент, после той да извика западните сили на помощ да защитят народа. НАТО да разположи свои сили. И така Беларус да бъде зачеркната."

В страната избухнаха безпрецедентни по мащаби протести след изборите на 9 август, които според властите, президентът е спечелил с над 80% от гласовете - резултат, които опозицията оспорва. Междувременно Беларуската асоциация на журналистите съобщи, че са спрени над 20 сайта, включително финансирани от чужбина, съобщаващи за развоя на събитията в Беларус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха Магуайър от ареста
Пуснаха Магуайър от ареста
Суарес: От Барса не са ми казвали, че съм ненужен
Суарес: От Барса не са ми казвали, че съм ненужен