НОВИНИ

Парад на хвърчилата във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
13:35, 22.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
Любопитно

Огромни цветни хвърчила изпъстриха днес небето над Аспаруховия плаж във Варна. Поводът е 8-то издание на Международния детски фестивал на хвърчилата. Традиционно той се провежда в третия уикенд на август и привлича много гости от страната и чужбина.

Професионалните клубове показват най-новите си творения, като сред тях има и атрактивни за децата обемни модели на различни животни. Акцент на празника са демонстрациите на международните кайт клубове, които представят уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери.

Кулминацията е управлението на спортни хвърчила - това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето.

С усмивки и плажно настроение гостите на фестивала посрещнаха всички участници. Вятърът на Аспаруховия плаж беше благоприятен, а всички погледи на посетителите - насочени към небето, където летяха десетки хвърчила.

"Настроението е страхотно! Аз съм за втора година тук с детето му, което също много се радва на всички хвърчила, които вижда, така че за нас е удоволствие да сме тук", споделя Петя Иванова.

Участниците във фестивала се включиха с ръчно изработени хвърчила. Професионалните клубове показаха най-новите си творения, като сред тях имаше и атрактивни за децата модели на различни животни с впечатляващи размери.

"Пускам в момента едно водно конче, там са нашите приятели, които пускат октоподите. Ние го правим, за да могат да се радват семействата, децата на нашите хубави хвърчила", рзкри Юри Георгиев - клуб -"Асто".

Кулминацията на празника е управлението на спортни хвърчила, които летят бързо и описват сложни фигури в небето.

"Те са управляеми с две върви или с 4 върви, които под такта на музиката може да изпълняват фигури, може да е соло изпълнение или пък от няколко човека в отбор", обясни Юри Георгиев - клуб -"Асто".

Всеки гост на фестивала също може да се включи, като получи хвърчило на място. Фестивалът продължава и утре.

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха мъртъв свещеника на Айтос
Откриха мъртъв свещеника на Айтос
Фестивалът "Опера на върховете" започна в Белоградчик
Фестивалът "Опера на върховете" започна в Белоградчик