НОВИНИ

Навални е преместен за лечение в Германия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
13:05, 22.08.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Русия
Снимка: БГНЕС

Руският опозиционер Алексей Навални е преместен за лечение в Германия.

Медицинският самолет, който го превози, кацна на берлинското летище Тегел. До транспортирането на Навални се стигна след серия от откази на руските медици да разрешат преместването му в друга болница. Той беше приет за лечение в четвъртък, след предполагаемо отравяне.

Близо 24 часа продължи сагата около извеждането на Алексей Навални от болницата в сибирския град Омск. В петък сутринта от Германия пристигна медицински екип, готов да транспортира 44-годишния блогър.

Лекуващите го руски лекари, обаче, първоначално отказаха да разрешат преместването му, с аргумент, че състоянието му не го позволява. Малко по-късно все пак бе дадена зелена светлина.

Анатолий Калиниченко, лекар в болницата в Омск: След множество молби от страна на роднините, решихме да разрешим транспортирането на пациента. Подчертавам, че продължава да има известен риск за здравословното му състояние, но близките изразиха готовност да поемат този риск.

Около 5 сутринта говорителката на Навални публикува снимка, на която се вижда, че той вече е на борда на германския самолет. Няколко часа по-късно, той е кацнал в Берлин, където ще бъде настанен в болница "Шарите".

В същото място преди време бе лекуван друг руски опозиционер - Пьотр Верзилов - също за отравяне.

Алексей Навални е в изкуствена кома, след като в четвъртък сутринта се почувствал зле по време на полет. Неговите приближени са категорични, че става дума за отравяне. Според руските медици, обаче, в организма му не е открита отрова.

Навални е в стабилно състояние, няма мозъчно увреждане и е бе опасност за живота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивалът "Опера на върховете" започна в Белоградчик
Фестивалът "Опера на върховете" започна в Белоградчик
Плажуващи оставиха баница и книга с афоризми на оградата на резиденцията в "Росенец"
Плажуващи оставиха баница и книга с афоризми на оградата на резиденцията в "Росенец"