НОВИНИ

Българка от Калифорния за пожарите от първо лице

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 22.08.2020
Чете се за: 00:53 мин.
САЩ

Американският щат Калифорния остава в плен на унищожителни пожари. Огнената стихия принуди десетки хиляди местни жители да се евакуират. Загинали са петима души.

Гъсти облаци дим и пламъци, които поглъщат всичко по пътя си. Калифорния преживява един от най-големите пожари в историята си. Местна компания за електричество многократно е била отговорна за пожари в щата, но този път бедствието е дело на природата - рекордна жега, ниска влажност и хиляди мълнии.

Десетки хиляди жители на Калифорния бяха принудени да се евакуират. Тези, които все още са по домовете си, прекарват часове, а понякога и дни без ток.

Сред тях е и българката Веселина Пинеда.

"В момента в района на Калифорния има над 300 пожари, предизвикани от над 11 хиляди гръмотевици. Огънят е съсредоточен в северната част на щата в околностите на Сан Франциско. Над 215 000 кв. км. са в пламъци. От местните пожарни команди разбираме, че огънят не е овладян", казва Веселина.

Пожарните екипи трудно смогват да откликнат на всички сигнали за бедстващи хора. Близо 50 души са пострадали - сред тях и огнеборци. Голяма част от евакуираните не пожелаха да отидат в центровете за временно настаняване, заради опасността от разпространение на коронавирус. В Калифорния е обявено извънредно положение.

Помощ в гасенето на огъня се очаква от Канада и поне десет американски щата. Според губернатора Гавин Нюсъм, причинно-следствената връзка между глобалното затопляне и зачестяващите природни бедствия, не бива да се неглижира. Традиционно в Калифорния възникват горски пожари в периода август-ноември, но през последното десетилетие те стават все по-често и все по-големи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плажуващи оставиха баница и книга с афоризми на оградата на резиденцията в "Росенец"
Плажуващи оставиха баница и книга с афоризми на оградата на резиденцията в "Росенец"
Без провокации и напрежение премина 44-я ден на протести в София
Без провокации и напрежение премина 44-я ден на протести в София