НОВИНИ

Румен Радев: Парламентът е дискредитиран, единственото вярно решение е саморазпускане

bnt avatar logo
от БНТ
10:51, 22.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Президентът Румен Радев участва в отбелязването на 143 години от Шипченската епопея на връх Шипка.

Пред журналисти Радев заяви, че държавният глава винаги е бил патрон на тези чествания и днес те се организират по гражданска инициатива, без никакви партийни цветове.

По думите му управляващите са повторили "срамния сценарий от 3 март", когато всички тържества се проведоха, а сценарият е бил президентът да не се качи на Шипка и да не говори.

"На някои явно им харесва да забраняват събиранията на свободни хора, но както виждате това няма да се получи", каза Радев.

"Пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори", каза още Радев.

Според него предложенията за промени в Конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото.

"Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз. Опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова конституция. Днешният парламент е дискредитиран, загубил е вече и легитимност, и достойнство. Виждате как партии сменят позициите си за 24 часа. Единственото вярно решение това е саморазпускане на това Народно събрание", категоричен е президентът.

Той отговори, че е чел проекта за нова Конституция на ГЕРБ, но няма да попадне, а съветва и всички българи, експерти и политолози - да не "попадат в капана на Борисов".

"Всичко това е с цел да има дебат, да се печели време, и целта е и личното спасение на министър-председателя за сметка на обществото. Ще има такива дебати, те трябва да се проведат, но след оставки, каза още той.

Радев смята, че радикалното говорене обединява хората срещу мафията. "Трябва да спрем мафията", заключи Радев.

Държавният глава ще изкачи стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Около 12.00 часа президентът Румен Радев ще произнесе слово по случай отбелязването на 143-годишнината от Шипченската епопея.

Гледайте словото на президента на живо по БНТ1 и онлайн на newsbnt.bg

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: "Fitch" потвърди кредитния ни рейтинг на ‘BBB’ със стабилна перспектива
Борисов: "Fitch" потвърди кредитния ни рейтинг на ‘BBB’ със стабилна перспектива
Отбраната на Шипченския проход: Една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война
Отбраната на Шипченския проход: Една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война