НОВИНИ

В Пловдив отново блокираха възлово кръстовище

bnt avatar logo
от БНТ
22:55, 21.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
Регионални

Нов протест в Пловдив, след като миналата нощ полицията отстрани палатките на протестиращите, който блокираха движението по оживен булевард пред Международния панаир в града.

Минути преди 23 ч. протестиращи от Стара Загора, Хасково и София подкрепиха протестиращите в Пловдив, пристигнаха тази вечер в града и блокираха с колите си ключовото кръгово кръстовище на Водната палата на бул. "Цар Борис Трети Обединител", близо до мястото на палатковия лагер, развален снощи от полицията. Основната причина, заради която са тук, е да протестират срещу безчинствата на полицията и начина, по който тя, въпреки обещанието на Борисов, разтури лагера на пловдивчани, обяви Арман Бабикян. Хората от Пловдив трябва да знаят че ние сме солидарни с тях и няма да позволим никой да се държи така с тях, каза Бабикян.

Малко след полунощ движението бе освободено. Това блокиране бе символично, обяви адвокат Хаджигенов и припомни, че очаква хора от цялата страна на протест в София на 2 септември - първият работен ден след ваканцията на парламента.

Тази вечер протестът в Пловдив беше под надслов "Не" на полицейския произвол".

Насилственото премахване на палатковия лагер бе повод за надслова на днешния протест. Рано тази сутрин полиция разчисти пътното платно от шатрите, палатките и палетите, разположени на пътното платно. Според протестиращите това е станало по насилствен начин, но никой то тях не е подал жалба в полицията. Те припомниха още, че вшерашния протест е бил забранен малко преди самия му старт.

Спор между протестиращи и община за това дали недоволните от властта могат да шестват по булевардите в Пловдив повиши напрежението на снощната демонстрация.

Въпреки опитите на полицията да възпрепятства протестиращите, те успяха да пробият кордона, да спрат движението по бул. „Цар Борис Трети Обединител" и да разпънат палатковия лагер на моста на Марица.

Малко след 3.30 часа сутринта полицията успя да премахне палатките и да пусне движението по булеварда.

Малко преди 8 последните останали протестиращи прибраха своите палатки.

От полицията съобщиха, че няма арестувани след снощните протести. На блокадата са били проверени 30 души, като 10 от тях са с криминални регистрации. Съставени са два акта за липса на документи за самоличност. Част от протестиращите са били тествани с дрегер. Шестима са били употребили алкохол.

Репортер: Владислав Севов, Николай Райшинов, Росица Колева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Севиля отново е господар на Лига Европа
Севиля отново е господар на Лига Европа
СЗО: Очакваме край на пандемията след по-малко от 2 години
СЗО: Очакваме край на пандемията след по-малко от 2 години