НОВИНИ

1 млрд. и 700 млн. лв за земеделските производители до края на годината

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 21.08.2020
Чете се за: 00:53 мин.

40 000 земеделските производители ще получат 1 милиард и 700 милиона лева до края на годината. В Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Васил Грудев гарантира, че бюджетът е разчетен да стигне за всички

Помощта идва точно навреме, но не е достатъчна за сектора, коментираха земеделците в Русенско.

Иван Караиванов, председател на Регионален съюз на фермерите „Дунавско зърно": В зърнопроизводството са определени 30 лв. на заето лице за целия период. Аз считам, че тези пари идват навреме, но са твърде малко за сектор „Земеделие".

Извънредните мерки Covid са насочени към всички земеделски производители, като таванът е до 7 000 евро на всеки от тях. Само за първите два дни след отварянето им са получени 4 000 заявления, които са обработени изключително бързо, коментира Васил Грудев. Той добави, че предстоят и други подпомагания от държавния бюджет.

Васил Грудев, изп. директор на ДФ „Земеделие": „В момента са отворени приеми за 50 милиона по деминимис, от които 25 милиона за животновъди, 5 млн за пчелари и 19 млн за нашите зеленчукопроизводители и за трайните насаждения. Но това е само едната част от мерките за подпомагане… Tази година ние взехме решение да прехвърлим 70 милиона евро от бюджета на следващата Програма за развитие на селските райони през следващата година и да ги насочим към директните плащания тази година. Т.е. още декември месец нашите земеделски производители ще получат средно между 9 и 12 % увеличение на базовите си суми за подпомагане по директните плащания.

Грудев коментира още, че ще се вземе предвид сушата и отражението й върху реколтата. Ако междинните култури не са поникнали заради метеорологичните условия, земеделските производители няма да бъдат санкционирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Очакваме край на пандемията след по-малко от 2 години
СЗО: Очакваме край на пандемията след по-малко от 2 години
Откриват Моцартовите празници - Правец 2020
Откриват Моцартовите празници - Правец 2020