Как започва учебната година в Европа?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:29, 21.08.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

В някои европейски държави новата учебна година започна, а в други това ще стане до дни.

Къде маските са задължителни и какви мерки предприеха образователните и здравните власти, за да се избегне разпространение на COVID-19?

Френските ученици се връщат в училище на 1 септември, въпреки пандемията. По време на посещение в Оаз френският министър на образованието Жан-Мишел Бланке обясни, че присъствената форма на обучение е важна, за да се избегнат неравенства и затруднения в усвояването на учебния материал.

Жан-Мишел Бланке, министър на образованието на Франция: Вярно е, че носенето на маска може да е ограничение за учителите, особено ако трябва да говорят в продължение на часове пред учениците. Не е лесно. Затова ако има дистанция от два метра, преподавателят е възможно да свали маската.

В съседна Италия учебната година ще започне на 14 септември. Правителството не смята това за рисковано, но маските ще са задължителни за учениците над 6-годишна възраст.

Лучия Азолина, министър на образованието на Италия: Маската е важно предпазно средство - ще разпределим по 11 милиона дневно за всички училища. В класните стаи ще има повече пространство, за да може сядайки на чина и намирайки се на разстояние един метър от другите, ученикът да свали маската.

А в Германия учебната година вече започна. В училище, северно от финансовата столица Франкфурт, се изисква носенето на маски вътре и в двора. Директорът му е спокоен, защото смята, че е натрупан достатъчно опит след карантината в средата на март.

Юрген Шойрман, директор на училище: Ако се появи случай на коронавирус, веднага ще сигнализираме образователните и здравните власти, за да се установи откъде тръгва заразата и засегнатите да бъдат изолирани.

Във Финландия някои учебни заведения изискват отрицателен тест за коронавирус преди ученикът да пристъпи прага на училището. Това наложи уточнение от здравните власти

Танели Пуумалайнен, ръководител на звено за контрол над инфекциите: Училищата и дневните центрове нямат право да искат резултати от тестове. Тази информация е конфиденциална.

В Австрия редовно ще се правят тестове на учениците, защото според властите децата често не проявяват симптоми на COVID-19. За целта ще се използва по-щадящ децата метод за взимане на проби. Иначе учебната година в страната започва без маски, но на всеки 20 минути стаите ще се проветряват.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
44-и ден антиправителствен протест в столицата
44-и ден антиправителствен протест в столицата
На протеста във Варна показват как се гласува машинно, в Русе - раздават книги
На протеста във Варна показват как се гласува машинно, в Русе - раздават книги