Русия позволи Навални да бъде транспортиран за лечение в Германия

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:43, 21.08.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Русия
Снимка: БГНЕС

Руският опозиционен лидер Алексей Навални все още е в кома. Лекуващите го лекари в болницата в Сибир разрешиха той да бъде транспортиран до берлинска болница, както настояват близките му.

През целия ден те отказваха преместване заради тежкото му състояние. Европейската комисия също настоя опозиционния лидер да бъде прехвърлен в Германия. Преди часове Навални беше посетен от германски медицински екип.

От руското вътрешно министерство съобщиха, че по ръцете и в косата на Навални има следи от промишлен химикал.

Какво предизвика изпадането в кома на Алексей Навални все още не е ясно. Повече от 30 часа лекарите в Омск не могат да го върнат в съзнание.

Анатолий Калиниченко, зам. директор на Спешна помощ, Омск: От направените досега изследвания, не е открито отравяне.

Тестове в полицейска лаборатория показват следи в косата и по ръцете на Навални на индустриален химикал, който се добавя към полимерите за постигане на еластичност. Според съобщението на Вътрешното министерство химикалът може да е попаднал в тялото на Навални при контакт с пластмасова чаша.

"Това е химикал, а не отрова", коментира главният лекар на спешната помощ в Омск. Неговата работна версия за състоянието на Навални е "проблем с обмяната на веществата".

Александър Мураховски, директор на Спешна помощ, Омск: Не открихме отровни вещества. При него се е получило нарушаване на метаболизма, което e понижило нивото на кръвната захар, заради бързата промяна на налягането. Това се е случило при излитане.

Обкръжението на Навални продължава да настоява, че той е бил отровен, най-вероятно с чая, който е изпил на летището.

Юлия Навалная, съпруга на Алексей Навални: Изчакват отровата от тялото му да изчезне. Няма да ни позволят да го преместим, докато има следи от веществото. Нямаме доверие на тази болница.

Неправителствена организация изпрати медицински самолет, който да транспортира Навални до Берлин. Часове наред германските лекари чакаха, за да бъдат допуснати до пациента.

Яка Бизил, основател на фондация "Кино за мир": Около половин час след полунощ получихме разрешение от руските власти за полета. Самолетът кацна сутринта в 8,10 с намерението да транспортира Навални. Но нещата се оказаха по-различни, отколкото предполагахме.

С фондацията се е свързал Пьотър Верзилов от руската рок група "Пуси Райът". Преди две години Верзилов, който е активен противник на Путин, бешe осъден на 15 дни арест. При ареста той получи затруднение в говора, зрението и двигателния апарат. Верзилов твърди, че е бил отровен по същия начин като Навални. Тогава той се лекува в берлинска болница.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На протеста във Варна показват как се гласува машинно, в Русе - раздават книги
На протеста във Варна показват как се гласува машинно, в Русе - раздават книги
Разкриха две големи нарколаборатории в Ловешко
Разкриха две големи нарколаборатории в Ловешко