НОВИНИ

ЕК иска Навални да бъде лекуван в Берлин, Русия отказва

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:23, 21.08.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Руският опозиционен лидер Алексей Навални продължава да е в кома.

В Сибир пристигнаха германски лекари. След няколко часа на откази, те получиха разрешение от болницата да видят пациента. Европейската комисия призова Навални да бъде транспортиран в Берлин. Лекуващите го лекари в Омск, обаче, отказват. Според тях състоянието на опозиционния лидер е много тежко.

Какво предизвика изпадането в кома на Алексей Навални все още не е ясно. Повече от 30 часа лекарите в Омск не могат да го върнат в съзнание.

Анатолий Калиниченко, зам. директор на Спешна помощ, Омск: От направените досега изследвания не е открито отравяне.

Работната версия на главния лекар на Спешна помощ в Омск е "проблем с обмяната на веществата". Според доктор Мураховски Навални може да изгубил съзнание заради рязко понижаване на нивото на кръвната захар.

Приближените на Навални продължават да настояват, че той е отровен. Юристът на неговия Фонд заяви, че е бил предупреден от служители на транспортна полиция, че опозиционера е отровен с вещество, което е токсично и за околните. Появи се версия и за открит промишлен химикал по ръцете и в косата на Навални.

От Туитър съпругата му отправи личен апел до президента Путин да разреши транспортирането в чужбина.

Активисти от Германия изпратиха в Омск медицински самолет, с който Навални да бъде прехвърлен.

Германските медици вече са разговаряли с руските лекари. От болницата в Омск, обаче, са категорични, че състоянието на Навални е тежко за да бъде транспортиран в берлинската болница.

Александър Мураховски, директор на Спешна помощ, Омск: Това, което реши консилиумът е, че е прекалено рано. Необходимо е първо пациентът да бъде стабилизиран напълно.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че страната й е готова да приеме за лечение руския опозиционер. Френският президент също предложи съдействие. Европейският съюз настоява да започне разследване дали Навални е бил отровен.

СНИМКИ:БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джо Байдън обеща да сложи край на мрака и разделението в САЩ
Джо Байдън обеща да сложи край на мрака и разделението в САЩ
Маските вече са задължителни на открито на Халкидики и Миконос
Маските вече са задължителни на открито на Халкидики и Миконос