НОВИНИ

Образователни експерти: Важно е всички да се обединим, за да имаме една безопасна присъствена учебна година

bnt avatar logo
от БНТ
09:41, 24.08.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Още

Как ще започне новата учебна година? Какви мерки са предприети и какви са споровете за обучението на децата? Темата коментираха Мария Янкова, директор "Образование" в УНИЦЕФ България, и училищния психолог Иван Игов.

Става въпрос за една изключително различна реалност, в която се намираме на прага на новата учебна година. Няма как да говорим за "ново нормално". Всички трябва да се съобразим с ефектите в образователната система, повлияни от пандемията. Важно е, когато планираме мерките за отваряне на училищата, да се съобразим различни аспекти, които са под контрола на Министерство на образованието, заяви в Сутрешния блок на БНТ Мария Янкова, директор "Образование" в УНИЦЕФ България.

Тя допълни, че в момента фокусът, съвсем разбираемо, е върху носенето на маски, хигиената, разминаването по коридорите. Друг важен аспект е достъпът. Трябва да бъде гарантиран равен достъп до образование на всяко дете, като помислим по-иновативно, по-разчупено, по-гъвкаво за различните възможности, които по време на пандемията видяхме, че работят. Важно е всички да се обединим, за да имаме една безопасна присъствена учебна година, в която децата да вземат максимума от учебния процес, каза още тя.

Говорим за поне четири различни възрастови групи - започваме от предучилищната подготовка и стигаме до младите хора на 19 години, уточни училищният психолог Иван Игов. За по-малките е много важно да попаднат в среда от връстници, за да могат чрез позитивната конкуренция, взаимната подкрепа, ръководството на възрастния в лицето на учителя, да минат през трудните фази на умението да ходиш на училище. За пубертетната възраст пък връзката между връстниците е изключително важна. По-големите вече имат ясна насоченост какво ще правят в бъдеще. За тях възприемането на информацията, подготовката и оценките са много важни, уточни той.

Не бива да забравяме и учителите обаче. Онлайн обучението представлява голямо предизвикателство и за тях, тъй като контактът с учениците е нарушен, те попадат в стерилно поле, в което е много трудно да се работи нормално.

"Изцяло се пренастройваме и затова много внимателно, но и максимално бързо трябва да се върнем към нормалните форми на образование", отбеляза той.

По думите му няма да бъде възможно учебната година да започне с препоръчваните мерки, защото децата няма как да бъдат ограничавани. От друга страна, внимание трябва да се обърне на това да се опазят учителите, които в голям процент попадат в рискова възрастова група. Видя се, че отварянето на детските градини не доведе до взривоопасни центрове и в този смисъл училищата едва ли ще се превърнат в такива.

Според Игов вече е абсолютно наложително да се започне строителство на нови държавни училища в столицата, тъй като те са категорично недостатъчни за децата тук.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Робърт Левандовски с няколко измумителни постижения
Робърт Левандовски с няколко измумителни постижения
Скандирания "Оставка" по адрес на Георги Тодоров след загубата от Царско Село
Скандирания "Оставка" по адрес на Георги Тодоров след загубата от Царско Село