НОВИНИ

По пътя към световното първенство, част 1

Лигата на Нациите започна с пълна сила и за първи път от доста време насам мачовете на националния отбор предизвикаха интерес, а и приключиха с положителни емоции

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
12:55, 11.09.2024
Чете се за: 05:37 мин.
Национални отбори
България - Северна Ирландия футбол
Снимка: Startphoto.bg
Слушай новината

Лигата на Нациите започна с пълна сила и за първи път от доста време насам мачовете на националния отбор предизвикаха интерес, а и приключиха с положителни емоции. Не допуснахме гол в две поредни срещи, като не позволихме и на съперниците да създадат особено много положения, победихме Северна Ирландия в Пловдив пред повече от 14 хиляди зрители, което си е направо рекорд, ако погледнем посещаемостта в последните години, щом стане дума за двубой на „лъвовете“. Често през последната седмица получавах въпроса: „Ако спечелим групата, отиваме ли на Световното първенство?“. За съжаление отговорът категорично е: „Не!“.

Евентуалната първа позиция в тази група в Лигата на Нациите ни осигурява единствено промоция в Лига Б и потенциално по-вълнуващи мачове при следващото издание на турнира през есента на 2026 година. Което не е малко, защото – няма какво да се лъжем – съперници като Беларус и Люксембург далеч не звучат атрактивно. Друг е въпросът как се е стигнало дотам, че да сме на равни начала с такива нации, защото точно това е замисълът на този турнир – да играеш със себеподобни.

Първото място в групата на Лигата на Нациите означава, че бихме били в добра изходна позиция, когато дойде време за баражите на Световното първенство в Съединените Щати, Канада и Мексико. С други думи – ако не успеем да се класираме за Мондиала посредством квалификациите, които ще се проведат през 2025 година, а това е доста вероятно за жалост, то тогава можем да се надяваме, че ще попаднем в баражите като един от четирите отбора с най-добри показатели от Лигата на Нациите, които имат допълнителен и финален шанс да се класират за най-важния футболен форум.

Знам, че звучи доста объркващо, така че ще опитам да разясня в детайли: през декември тази година ще бъде изтеглен жребият за световните квалификации за зона Европа. Там участват 55 държави, които ще бъдат разпределени в 12 групи от по 4 и 5 отбора. Само победителите в групите ще се класират за Световното първенство. Подгласниците им – тоест други 12 държави – ще играят плейоф, за да опитат да спечелят някоя от последните 4 квоти. Към тях ще се присъединят четирите държави, които са с най-добри показатели от сегашното издание на Лигата на Нациите, но не са успели да заемат нито първата, нито втората позиция в квалификационните си групи. Тоест – ако спечелим групата с Беларус, Северна Ирландия и Люксембург, се надяваме, че можем да сме сред четирите отбора с най-добри показатели, които ако не преминат ситото на квалификациите, ще имат допълнителен шанс. Не звучи невъзможно, но звучи и сложно.

За целта ще трябва освен да спечелим групата си, да го направим и с повечко точки, за да имаме по-добри показатели от останалите победители в групите от Лига Ц, които навярно също правят подобни сметки и се надяват, че ще получат този бонус-шанс, ако не сполучат в квалификациите. Към момента лидерите в останалите три групи от Лига Ц са Швеция с 6 точки (там коварното е, че и вторият отбор в групата Словакия също е с 6, така че е доста възможно победителят да е с приличен точков актив и по-сериозен от победителя в нашата група), Румъния с 6, и Северна Македония с 4, но с по-добра голова разлика от нас и Беларус, които в момента сме на първа позиция в нашата група. Разбира се, тези данни са първоначални, защото има да се играят още по 4 мача от всеки отбор в тази Лига Ц, но простите сметки показват, че се нуждаем от всяка победа и всяка точка, а не просто от първата позиция в потока.

Та – 12-те страни, които са на второ място в квалификациите заедно с 4-те държави, които са с най-добри показатели от Лигата на Нациите, но не са нито първи, нито втори в квалификационните си групи, сформират допълнителен минитурнир от 16 отбора, които се разделят в 4 потока – представете си 4 Файнъл Фор-а, и победителите в четирите потока, се класират за Световното първенство. Да, форматът на Мондиала се увеличи колосално от 32 на 48 страни, но разликата за Европа далеч не е толкова грандиозна, след като Стария континент има само 16 квоти за шампионата. Тема на съвсем друг разговор за пари, влияние, вот, позиции и лоби.

В утрешния ден ще ви запозная и с потенциалното подреждане на отборите за жребия за световните квалификации през декември и къде попада България, както и с кого може да играе.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеевски: "Възраждане" провокират демокрацията с руски закон-бухалка
Пеевски: "Възраждане" провокират демокрацията с руски закон-бухалка
Четирима алпинисти са намерени мъртви в подножието на Монблан
Четирима алпинисти са намерени мъртви в подножието на Монблан