НОВИНИ

България започна Лигата на нациите с равенство срещу Беларус

Нулево равенство в първия мач на "лъвовете" в турнира.

Филип Кръстев Български национален отбор по футбол
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:42, 05.09.2024
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Слушай новината

България завърши при 0:0 в срещу Беларус н първата среща в група С3 на турнира на УЕФА Лига на нациите. Мачът се игра в унгарския град Залаегерсег и без публика заради санкция на УЕФА срещу беларусите.

"Лъвовете" доминираха в по-голямата част от мача, но пропуснаха победата най-вече заради отличния вратар на Беларус Фьодор Лапухов и червения картон на Филип Кръстев, който остави отбора с човек по-малко в заключителните 16 минути.

Първата възможност в мача се откри за българите в 5-ата минута. Кирил Десподов получи топката от Филип Кръстев, освободи се и стреля. Вратарят Лапухов обаче внимаваше и извади топката в ъглов удар. Само след още две минути българските футболисти отново бяха много близо до гол. Капитанът Десподов подмина левия бек на беларусите, пусна успореден пас в наказателното поле. На задна греда Радослав Кирилов стреля, но слабо и пред голлинията Захар Волков предотврати сигурен гол.

След като изтече първия четвърт час беларусите поизравниха играта. Първата възможност за тях дойде в 16-ата минута, когато Шикавка влезе в наказателното поле, но Фабиан Нюрнбергер изчисти в ъглов удар. Само след две минути българският вратар Димитър Митов трябваше да спасява опасен изстрел на Дмитрий Антиевски.

В 31-ата и 33-ата минути вратарят на Беларус Лапухов показа сериозна каса. Най-напред спаси с една ръка долу до гредата опасен удар със завъртане на Колев, който завърши атака на Груев и Десподов. Секунди по-късно при открадната топка пък Десподов влезе от ляво, а стражът излезе и скъси дистанцията, за да спре топката с две ръце.

Четири минути преди края на първата част стражът на Беларус отново отказа българите. Филип Кръстев тръгна на дрибъл и стреля от движение от ляво по диагонала, но Лапухов бутна топката над гредата. Само минута по-късно и Беларус можеше да стигне до голов удар. Дмитрий Антилевски получи полувисока топка и не успя да стреля.

Българският отбор започна с преса втората част, за да отнема топката преди половината. Това даде резултат в 53-ата минута, когато Радослав Кирилов получи топката на границата на наказателното поле и стреля много силно. Лапухов обаче се разтегна и с една ръка спаси.

В 74-ата минута, когато българите владееха ситуацията, те останаха 10 на терена. Филип Кръстев беше отстранен заради фаул в гръб срещу Захар Волков в половината на България. Това даде импулс на беларусите и те тръгнаха да атакуват.

Макс Ебонг имаше добра възможност веднага след изгонването на Кръстев, но стреля в аут. Макар и с 10 души, българският тим можеше да стигне до победата. Селекционерът Илиан Илиев вкара още хора в атака и в 84-ата минута Алекс Петков се размина на задна греда с центриране от фаул на Иван Минчев.

Така треньорът на България Илиан Илиев продължава без загуба, но има само една победа и шест равенства.

В другата среща от групата съперникът на България в неделя – Северна Ирландия, се наложи с 2:0 на свой терен над Люксембург.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската авиационна агенция иска разследване на "Еърбъс" след запалване на двигател по време на полет
Европейската авиационна агенция иска разследване на "Еърбъс" след запалване на двигател по време на полет