НОВИНИ

Почина бившият премиер на СССР Николай Рижков

почина бившият премиер ссср николай рижков
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:42, 28.02.2024
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

На 94-годишна възраст почина бившият премиер на СССР Николай Рижков. В края на 80-те и началото на 90-те години той е един от инициаторите и активен пропагандатор на реформите на Михаил Горбачов.

В периода 1985 - 1991 г. е председател на Съвета на министрите на СССР, член на Политбюро на ЦК на КПСС, подкрепя курса на Горбачов за създаване на "пазарен социализъм" при запазване на планово управляваната икономика.

По това време в СССР се провеждат важни реформи, включително в икономическата сфера, които полагат основите на бъдещите пазарни отношения (законодателство за държавните предприятия, за кооперирането и др.), но политиката на кабинета на Рижков е непоследователна и в края на 80-те години страната е засегната от мащабна социално-икономическа криза.

Рижков оглавява щаба за ликвидиране на последствията от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала, координира работата по ликвидиране на последствията от земетресението в град Спитак в Армения.

През 1991 г. се кандидатира за президент на РСФСР и се нарежда на второ място, като губи от Борис Елцин. След неговата оставка и пенсиониране Рижков продължава политическата си кариера. В периода 1995 - 2003 г. е депутат в Държавната дума на Русия, а след това в продължение на 20 години е сенатор в Съвета на федерацията от Белгородска област. След руското анексиране на Крим политикът е подложен на западни санкции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ ще играе контрола с Бразилия преди Копа Америка
САЩ ще играе контрола с Бразилия преди Копа Америка
Обирът на заложна къща в Благоевград се оказа инсцениран
Обирът на заложна къща в Благоевград се оказа инсцениран